Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alapítványi egyetemekkel kötött stratégiai megállapodást a Mészáros Csoport

Ez a cikk több mint 2 éves.

Stratégiai megállapodást kötött a Mészáros Csoport az utóbbi időszakban alapítványi fenntartásba került Szegedi és Pécsi Tudományegyetemmel, a Neumann János, a Pannon valamint az Óbudai Egyetemmel – jelentették be Mészáros Alapítvány jubileumi, konferenciáján, Egerszalókon az MTI tudósítása szerint.

Az Alapítvány közleménye szerint a megállapodások célja az együttműködésben résztvevő campusokon folyó kutatásfejlesztések elősegítése, a közös termékfejlesztések, gyakorlati képzés biztosítása, valamint a doktori képzés támogatása.

A megállapodás értelmében a Mészáros Csoport együttműködik az egyetemek doktori képzéseivel, a kutatások folytatásához szakmai támogatást nyújt.

Az egyetemek a gyakorlatorientált képzések biztosítása jegyében a Mészáros Csoport szakembereit bevonják az oktatási folyamatokba, a cégcsoport vállalatai pedig együttműködnek a K+F projektekben az egyetemekkel, biztosítva az elméleti tudás mellett a gyakorlati ismereteket, írja a közlemény.

A gyakornoki idő alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók számára a program ösztöndíjat is biztosít, a legjobban teljesítő hallgatók számára a cégcsoport hosszútávú munkalehetőséget kínál, növelve ezzel az egyetemi képzésben résztvevők elhelyezkedési mutatóit.

A Mészáros Csoport konferenciáján részt vett György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára is, aki elmondta: „Abban, hogy Magyarország élen jár a gazdaság újraindításában, és a válságkezelést nemzetközi összehasonlításban is megnyertük, a gazdaságpolitikai intézkedések mellett nagy szerepe van azon vállalatoknak, amelyek a versenyképesség megtartása érdekében nem halasztották el beruházásaikat, és innováltak. Ebben segítették őket a kormány azon intézkedései, amelyek a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek teremtését és a beruházások ösztönzését szolgálták.”

Nemrégiben a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) is képzési lehetőséget hirdetett doktorantusz hallgatóknak. A felhívás szerint a jelentkezők részt vehetnek az MCC-ben folyó tudományos kutatásokban, valamint oktatási tevékenységet is folytathatnak majd a kollégiumban. Az MCC mindezért  maximum nettó 400.000 forintig terjedő bérezést és kollégiumi elhelyezést is biztosít a képzésben résztvevőknek. Ez több mint kétszer akkora összeg, mint az egyetemi adjunktusok bértábla szerinti jövedelme. Az MCC kuratóriumi elnök Orbán Balázs, aki egyben a miniszterelnökség miniszterhelyettese és parlamenti és stratégiai államtitkára is. A kollégium korábban annyi pénzt kapott tehetséggondozásra, amennyit a teljes felsőoktatásra költ egy évben a magyar állam, azaz 500 milliárd forintot.

(via 444)

Címlapkép: MTI/Komka Péter