Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogyan állj ki azért, ami fontos neked? – Szerveződj játékosan!

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nemrég jelent meg egy Ferge Zsuzsa idézet a Jelen hetilap interjújában, ami így hangzik: „Ami legjobban hiányzik, az a szerveződni képes, jogaiban bízó, a közügyekbe félrelökhetetlenül beleszóló állampolgár”. Miért pont erre van ma a legnagyobb szükség, és mi köze ehhez egy társasjátéknak?

Mint minden a Közélet Iskolájában, a játékunk is éppen arról szól, hogy Magyarországon is nagyon sok ilyen ember éljen. Mi azt gondoljuk, hogy a szerveződő állampolgár bennünk él, csak kell egy kis segítség és bátorítás, hogy előbújjon és magabiztossá váljon. Ebben segítünk képzésekkel, játékokkal, filmklubokkal, kiadványokkal és sok minden más eszközzel mindenkinek, aki ma valamilyen hátrányt szenved el Magyarországon, vagy annak aki egészen egyszerűen csak szeretne egy igazságosabb világért dolgozni.

Egyre több oktatási célú társasjáték jelenik meg világszerte és itthon is. Miért készített a Közélet Iskolája érdekvédelmi játékot? Ez többet ad, mint egy képzés a témában?

A Közélet Iskolája pedagógiájának lényege, hogy sok különböző formában tanulunk együtt a demokráciáról, a szerveződésről és az érdekvédelemről. A képzések jellemzően hosszabbak és nagyobb elköteleződést kívánnak meg a résztvevőktől, ezért nem mindenki számára elérhetőek. A társasjátékozás ezzel szemben csak két órát vesz igénybe, így egy fárasztó nap végén is neki lehet ülni.

Az üzenet és a tanulság állandó (érdemes kiállni az érdekeinkért közösen), azonban igyekszünk felhasználni innovatív pedagógiai módszereket is. Azt látjuk, hogy sokan az élményalapú és közösségi tanulási formákat keresik, és kevésbé jönnek el például egy kerekasztal beszélgetésre. Ezért vágtunk bele a társasjáték készítésbe is, ám ezenfelül szerveztünk városi sétát, és hamarosan egy 8. kerületi állomásos játékkal is készülünk.

Egy képzésen több információ hangzik el, viszont a Szerveződj!-ben a játékos megközelítés azonnali élményt ad a résztvevőknek és szimulálni tudjuk, hogy milyen szerveződni egy éles helyzetben: milyen eszközökhöz lehet nyúlni, hogyan épüljön fel egy kampány, miként szerezzünk szövetségeseket. Azt reméljük, hogy ettől az élménytől a résztvevőknek megjön a kedvük ahhoz, hogy részt vegyenek nálunk további képzéseken, vagy csatlakozzanak egy érdekvédelmi vagy közösségépítő csoporthoz.

Forrás: Közélet Iskolája Flickr

Mit tanulhat egy közösség, ha leülnek játszani a Szerveződj?-gyel?

A játékot úgy alakítottuk ki, hogy a tudatos szerveződés és érdekvédelem alapvető jellemzőivel meg tudjanak ismerkedni a résztvevők. A játékban a résztvevők minden körben egy-egy általuk meghatározott társadalmi csoportot vagy közösséget képviselnek, akik megpróbálnak elérni egy számukra fontos dolgot vagy éppen megakadályozni valamit, ami számukra elfogadhatatlan. A játék során olyan ügyekkel találkoznak, amik a való életben is elfordultak már. Például meg kell akadályozni, hogy egy városi park helyére bevásárlóközpont épüljön, el kell érni, hogy meleg párok is fogadhassanak az örökbe, vagy éppen az egyetemi autonómiát kell megvédeni.

A játékosok által felhasználható „hatalomkártyák” a hatalomnak azokat a forrásait képviselik, amelyek bármilyen szervezett közösség számára rendelkezésre állnak. A játékosok pár kártyából választhatnak, hogy az adott ügyben mit használnak éppen fel. Például szerepelhet a hatalomkártyán ombusdman, szomszédok, popzenekar, képviselő vagy akár a Youtube is. Ezután kell kreatívnak lenni és egy rövid történetet mesélni arról, hogy az adott kártyát hogyan használnák fel az ügyben. Például a csoportunk meginterjúvolja a park gondozóját arról, hogy milyen értékes fák vannak a területen és az erről készült videót feltöltik a Youtube-ra a park megvédésért folytatott kampány részeként.

Az együttműködés is fontos képesség, amit fejleszt a játék, ám azt is megtanulják a résztvevők, hogy még a legtudatosabb érdekvédelmi kampányban is szerepe van a véletlennel és a szerencsének!

Milyen csoportokkal szoktátok játszani a társast?

Nagyon sokféle csoporttal játszottunk már: jártunk már hajléktalanszállón, aktivista táborban, rendezvényeken, egyetemistákkal, és volt, aki a saját családtagjaival is játszotta.

A játékkal az egyik célunk, hogy olyan emberek is belekóstolhassanak az érdekvédelembe, akik előtte sosem vettek részt hasonlóban és egy-két órára egy elszánt csapat bőrébe bújhassanak, akik meg akarják változtatni a közösségük életét. Ám tapasztaltabb aktivistáknak is szánjuk a Szerveződj!-öt, és azt a visszajelzést kaptuk, hogy ők is szívesen játszanak ezzel a játékkal. Ötletgenerátornak is használják a szórakozás mellett, hiszen inspirációt adhat valódi kampányok szervezésekor. Akár saját ügykártyát is lehet készíteni, ha valaki éppen egy közelgő kampányra készül.

Mennyire hasonlít a játék a valós érdekvédelemre és kampányszervezésre?

A játékot a saját tapasztalataink alapján állítottuk össze, így meglehetősen hasonlít a valóságra. Mindig hangsúlyozzuk a képzéseinken, hogy a történelmünk során sikeres társadalmi mozgalmak nem önmagukban értek el sikereket, hanem szövetségeket kötöttek más csoportokkal is a közös cél érdekében. A játékban is kulcsfontosságú, hogy minél több csoportot, befolyásos embert bevonjunk a kampányba a siker érdekében. Például a korábban említett parkos példában meg lehetne keresni a helyi kutyatartókat, kisgyerekes szülőket vagy egy nagyobb környezetvédelmi szervezetet is, hogy csatlakozzanak a küzdelembe.

Abban elrugaszkodott a játék a valóságtól, hogy itt egy kör alatt sikereket lehet elérni, azaz például rávenni az önkormányzatot vagy a kormányt, hogy teljesítse a követeléseinket. A valóságban ez sok év kemény munkája szokott lenni.

A játék leírásában ki van emelve, hogy a „a társasjátékkal meg szeretnénk mutatni, hogy az aktivizmusnak és az érdekérvényesítésnek számtalan formája létezik – és azt is, hogy ezt mindenki tudja csinálni!”. Tényleg mindenki tudja csinálni? Az aktivistákról általában egyféle kép jut eszünkbe: fiatal, elszánt egyetemisták, akik megafonba skandálnak.

Az aktivizmus nem egy furcsa kisebbség mániája, hanem valójában az aktív állampolgárság egy formája. Vagyis nem kell különleges adottságokkal születni ahhoz, hogy valaki a társaival együtt szerveződjön a számára fontos dolgokért. És természetesen nemcsak az számít aktivistának, akinek sok tetkója van és egy megafonba kiabál :)

Írtál már e-mailt a helyi önkormányzatnak azért, mert szeretted volna, hogy kirakjanak valahova egy szemetest vagy megszüntessenek egy veszélyes helyzetet? Írtál már alá petíciót azért, hogy ne bántsanak egy kisebbségi csoportot? Akkor te már lényegében aktivista vagy – a mi társasjátékunk abban segít, hogy arról tanulj, hogyan lehet mindezt csoportnak, közösségben, másokkal együttműködve, kicsit tudatosabban művelni. Mert mi abban hiszünk, hogy így sokkal gyorsabban érhetünk el eredményeket, mintha egyedül dolgoznánk.

Aktuális témákkal is foglalkozik a társas?

Igen, abszolút! Minden téma, ami szerepel benne az aktuális magyar valóságból származik vagy akár ma is előfordulhatna. A játékhoz nemrég új ügykártyákat is készítettünk, hogy még több féle ügyből lehessen választani és ezek között is szerepel elég sok ebben a pillanatban is aktuális téma, például a covid-járványhelyzettel kapcsolatos érdekvédelem is.

Forrás: Közélet Iskolája Flickr

Mondjatok egy emlékezetes alkalmat vagy játékot, amiben részt vettetek!

A Mérce által szervezett Szabad Október Fesztiválon is játszottuk a játékot. Októberhez képest rendkívül hideg volt, és az épülő Gólya presszó épületében tartottuk a programot, ahol még nem működött a fűtés. Mi már azt hittük, hogy ilyen hidegben senki nem akar belevágni a kétórás játékba. Megható volt, hogy az összegyűlt játékosok olyan lelkesek voltak, hogy pár forró tea és rum segítségével végigjátszották és sikerre is vitték az érdekvédelmi kampányukat. Mindig jó érzés olyan játékosokkal játszani, akik teljesen beleélik magukat a szerepbe.

Hogyan lehet kipróbálni, beszerezni a Szerveződj!-öt?

A játékhoz szükség van egy játékvezetőre, aki moderál és vezeti az elért pontokat, de neki nem kell a Közélet Iskolája önkéntesének vagy munkatársának lenni. A játékhoz készítettünk egy részletes játékszabályt, forgattunk több videót is arról, hogyan érdemes a játékot vezetni és alkalmanként tartunk játékvezető képzést is a Közélet Iskolájában.

Itt találhatóak a videók, itt pedig az aktuális képzések és programok érhetőek el.

A játék letölthető a Közélet Iskolája honlapjáról ingyenesen, de meg is lehet venni tőlünk egyedi dobozban és igazi kártyapapírra nyomtatva, amivel a szervezet munkáját támogatod. A letöltésről és a rendelésről itt találsz részleteket. Ha pedig szeretnéd, hogy elvigyük a játékot a közösségedbe, írj nekünk e-mailt a [email protected] címre és megbeszéljük a részleteket!

A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki – társadalmi helyzetétől függetlenül – aktívan részt tudjon venni a közéletben és formálni az alakulását. Azt szeretnék, ha az emberek közösségekbe és mozgalmakba szerveződve hatékonyan ki tudnának állni az érdekeikért és a társadalmi igazságosságért.

Mottójuk: „A tudás erőt ad”. Számos ingyenes képzést tartanak annak érdekében, hogy minél több emberhez eljusson olyan tudás és tapasztalat, ami segít az aktív állampolgárrá válásban. Egy aktivista társasjátékot is kiadtak, ami új lehetőséget nyújt a szerveződés tanulásában.