Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magántulajdonba került 13 telek a Római-parton, a civilek nyílt levélben tiltakoznak luxus lakóparkok ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Újabb partszakaszt privatizálnak a Római-parton, a Fák a Rómain civil csoport nyílt levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez és az Óbudai Egyetem, valamint a Testnevelési Egyetem kuratóriumához.

A 13 állami tulajdonú telek az Óbudai és a Testnevelési Egyetem alapítványi tulajdonába került, van köztük olyan terület is, amely a Római Szabadstrand háttér infrastruktúrájához tartozik.

A nyílt levél célja, hogy garanciát kapjanak a telkek közcélú hasznosítására, illetve hogy az új tulajdonosok írásos nyilatkozatot tegyenek arról, hogy a Római-part széleskörű társadalmi bevonással megalkotott jövőképéhez illeszkedő fejlesztéseket tesznek. Emellett pedig óvják a Duna-part természeti értékeit és elkötelezik magukat amellett, hogy csak a közelben élők, illetve partot használók rekreációját szolgáló fejlesztéseket hoznak.

„Nem építenek lakóparkot, lakóházat, szórakoztató komplexumot, szállodát, amelyek idegenek a Római-part hagyományaitól, jellemzően a természeti környezet rovására történő túlépítéssel járnak, és további jelentős terhet rónak a környék már eleve terhelt infrastruktúrájára”

-írják.

A civil társulás azt írja: a telkek közcélú hasznosításának kidolgozásában szívesen résztvesznek, a jó megoldás megtalálásában segítséget nyújthat helyismeretük és elköteleződésük, illetve széles körben elismert tevékenységük, kapcsolatrendszerük, jelentős követőtáboruk. A tervekkel kapcsolatban személyes és online megbeszélésre is nyitottak, az egyetemek kuratóriumát, illetve a pénzügyminiszter nyilatkozatát szeptember 3-ig várják.

Tavaly nyáron A csaptól az áradásig című sorozatunkban videóriportot készítettünk, amelyben a Római-partot, és ezzel együtt a Fák a Rómain csoportot is bemutattuk – a civilek a harmadik kerületi önkormányzattal karöltve szeretne szabadstrandot létrehozni a Duna népszerű, budapesti partszakaszán.