Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hónapok óta adós a kormány az ügyeleti díjakat és a szülészeteket érintő szabályokkal, most készülnek az előterjesztések

Ez a cikk több mint 2 éves.

Új előterjesztést készít az orvosok ügyeleti díjáról az Országos Kórházi Főigazgatóság, a szülészetekre vonatkozó részletszabályokkal kapcsolatban pedig az Magyar Orvosi Kamarával egyeztet a kormány  – közölte szűkszavúan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Hang kérdésére.

Előbbi azért fontos fejlemény, mert a Magyar Orvosi Kamara június végén számos problémára hívta fel a figyelmet a tavasszal bevezetett új egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban, ami miatt egyre elégedetlenebbek az orvosok. A kamara szerint az egyik sarkalatos probléma az ügyelet finanszírozása, amely jelenleg egyszerre áttekinthetetlen és érthetetlen, így értelmezése intézményenként eltérhet, valamint igazságtalan és nem motiváló, így nem garantálja az ügyelet ellátás folyamatos biztosíthatóságát.

A rendszer bonyolultsága és átláthatatlansága miatt a rendes munkaidő terhére elrendelt órák, illetve az ügyelet utáni pihenőidő elszámolása nem egységes a különböző intézményekben.

Általános felháborodást keltett a 70%-os óradíj kérdése is: az orvosok méltatlan igazságtalanságnak élik meg azt, hogy az ügyeletben, túlmunkában töltött idő díjazása kevesebb, mint a normál munkaidőben töltötté, és semmilyen arányosságot nem tartalmaz a feladatellátás nehézségével, felelősségével vagy az ügyeleti terheléssel.

A kamara kiemelte azt is, hogy az összeférhetetlenség kérdése továbbra is nyitott, nem jelent meg ugyanis az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvényben ígért kormányrendelet, ami a betegeknek a köz- és magánellátásban való kezelését szabályozza.

Így most a hatályos törvényszöveg bizonyos (első sorban speciális betegségben szenvedő) betegeket kizár a közellátásból.

Ez alól képeznének elvileg kivételt a szülész-nőgyógyászok, azonban az erre vonatkozó részletszabályokkal szintén a mai napig adós a kormány, ami óriási káoszt és kétségbeesést okozott a várandós nők körében, hiszen a hiányos szabályozás miatt könnyen lehet, hogy a fogadott orvosuk helyett az ügyeletes fogja levezetni a szülést. Jelenleg leginkább az intézményektől függ, milyen gyakorlatot alkalmaznak. A Másállapotot a szülészetben! mozgalom korábban a hvg.hu-nak ezzel kapcsolatban kifejtette: az édesanyák számára azért sem megnyugtató a tudat, hogy az ügyeletes orvosnál szüljenek, mert pontosan tudják, hogy

még egy intézményen belül is jelentős különbségek lehetnek az egyes orvosok császármetszési, gátmetszési és egyéb beavatkozási arányaiban.

A K-Monitor becslései szerint nagyságrendileg évente 7 milliárd forint lehet a hazai állami szülészetben fizetett hálapénz összege, amellyel a nők főleg a szülészet ellátással szembeni bizalmatlanságot akarják csökkenteni, eközben viszont ők és orvosaik is szürke zónába kényszerülnek. Mindemellett azonban az is fontos szempont, hogy mind az orvosok, mind a legtöbb kismama szerint a szülészeti hálapénz sokkal inkább éjjel-nappali rendelkezésre állási díj. A Másállapotot a szülészetben! szerint rendkívül fontos lenne a nők bevonása a kérdésbe, mivel „a szülészeti ellátás rövid és hosszú távú testi-lelki következményeit a nők, gyermekeik és családjaik viselik”.

Címlapkép: MTI/Komka Péter