Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymilliárd gyereket fenyegetnek a klímaváltozás veszélyei

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az ENSZ gyermekügyi szervezete, az UNICEF nyilvánosságra hozta a ‘The Climate Crisis Is a Child Rights Crisis: Introducing the Children’s Climate Risk Index’ (A klímaválság gyermekjogi válság: a világ gyermekeinek klímakockázati rangsora) névre hallgató jelentését amely az első olyan összetett kockázatemelés, amely a klímaváltozáshoz köthető negatív környezeti jelenségek (hőhullámok, ciklonok, stb.) gyermekekre mért hatását vizsgálja.

A jelentésben bemutatott adatok lesújtó képet mutatnak a klímaváltozás gyermekekre mért hatásáról. Jelenleg a Föld 2.2 milliárdos gyermeklakosságának a közel fele, 1 milliárd gyermek él annak a 33 országnak a valamelyikében, amely az UNICEF szerint a leginkább ki van téve a klímakatasztrófának.

Ezen 33 ország nagy része az afrikai Száhel-övezetben és a szub-szahari térségben találhatók, de súlyosan veszélyeztetett országnak számít India, Pakisztán és Afganisztán is (utóbbiban a National Refugee Council szerint jelenleg hárommilió ember életét veszélyezteti az extrém szárazság).

Ezekben az országokban a gyerekek többsége nem jut hozzá tiszta ivóvízhez, csatornázáshoz, megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz és az alapvető oktatáshoz. Fontos hozzátenni, hogy számos térségben ráadásul súlyos politikai válságok, terrorszervezetek nehezítik meg az ott élők mindennapjait,- a gyakran korrupt és az államrend fenntartására képtelen kormányzatok pedig nem tudják kezelni ezeket a problémákat.

Az UNICEF jelentése szerint a legnagyobb veszélynek a Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Nigériában, Guineában és Bissau-Guineában élő
fiatalok vannak kitéve. Emellett szóvá teszi, hogy a 33 legveszélyeztetettebb ország csupán a globális széndioxid kibocsátás 9 százalékáért felelős, miközben a világ 10 legnagyobb szennyezője felelős a világ károsanyag-kibocsátásának 70 százalékáért.

Henriettea Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint miközben egyetlen gyermek sem felelős a klímaváltozásért, mégis ők fizetik érte a legnagyobb árat. A korábban George W. Bush kormányában dolgozó amerikai egészségügyi és nemzetközi fejlesztési szakember szerint szinte nincs olyan gyermek, akit ne érintene valamilyen módon a klímaválság. Az UNICEF jelentése is őt támasztja alá:

jelenleg  330 millió gyermek van kitéve a folyók áradásának, 440 millió gyereket fenyegetnek a ciklonok, több mint 600 millióan élnek extrém módon kitéve fertőző betegségeknek, 820 millió gyermeket veszélyeztet az ólommérgezés és 920 millióan vannak kitéve a vízhiánynak.

A legkevésbé veszélyeztetett országok közé a kedvező földrajzi helyzetük mellett ambiciózus környezetvédelmi politikával és magas minőségű közszolgáltatásokkal rendelkező Új-Zéland, Luxembourg, Izland,  Svédország és Finnország tartoznak.

Az UNICEF jelentése alapján Magyarország a világ 134. országa a klímaváltozás gyerekekre gyakorolt hatása szerint. Azonban nem árt elfelejteni, hogy ez csak egy pillanatnyi állapot és határozott fellépés nélkül a klímaválság erősödni fog.

(Forrás: UNICEF)

Címlapkép: UNICEF