Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A földrengés után trópusi vihar nehezíti meg a mentési munkálatokat Haitin

Ez a cikk több mint 2 éves.

A múlt szombati földrengés után egy trópusi vihar közeledik Haiti felé. A vihar csúcspontja előtt megérkező csapadék már most jelentős földcsuszamlásokat okozott az országban és a szigeten osztozó szomszédos Dominikai Köztársaságban, ami nehezíti az összeomlott házak alatt ragadt emberek kimentését.

A szombati, Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés eddig legkevesebb 1420 áldozatot követelt. Ez a szám minden bizonnyal továbbra is növekedni fog, mivel a ma esti órákban eléri Haiti partjait a nemrég trópusi viharrá minősített Grace vihar. A várhatóan lehulló 22 cm(!) csapadék földcsuszamlásokat okozhat, ami a romokra rárakódva tovább nehezíti a mentési munkálatokat.

A földrengésben rengeteg otthon is elpusztult, az epicentrumhoz legközelebb eső városokban volt, ahol akár az épületek tizede is. Az ország miniszterelnöke, Ariel Henry egy hónapos veszélyhelyzetet rendelt el.

Az Európai Unió a mai napon bejelentette, hogy 3 millió eurós támogatást nyújt a szigetországnak a károk enyhítésére, a lakosság legsürgetőbb szükségleteinek biztosítására. A lehető leggyorsabb intézkedések biztosítása érdekében az uniós forrásokat a sürgősségi segítségnyújtásban már aktívan részt vevő humanitárius partnerek fogják felhasználni. A finanszírozás a legközvetlenebb szükségleteket biztosítja majd: az orvosi segítségnyújtást, a vízellátást, a higiéniai szolgáltatásokat, valamint a leginkább érintett és hátrányos helyzetű közösségeknek nyújtott menedéket és védelmet.

Az országot a koronavírus járvány mellett egyre gyakrabban érik a mostanihoz hasonló természeti csapások is, amik hozzájárulnak a nagymértékű, jelenleg is nyomasztó élelmezési bizonytalanság súlyosbodásához, amely 4,4 millió embert, a lakosság 40 százalékát érinti.

Ráadásul az ország elnökét Jovenel Moisét június 7-én a fővárostól nem messze meggyilkolták, a természeti és járvány katasztrófák mellett politikai bizonytalanságot is előidézve az országban. Mivel a földrengés, a vihar és a járvány miatt az új elnök megválasztására legkorábban november 7-én kerülhet sor. A gyilkosság ügyében való nyomozáshoz az ország az ENSZ-től kért külső segítséget még a hónap elején.

(WashingtonPost, BBC, usnews, MTI)

Címlapkép: Wikimedia