Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Medián: A lakosság 73 százaléka elutasítja a kormány melegellenes uszítását

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország közösen rendelt meg egy közvélemény-kutatást a Mediántól, hogy kiderítsék, a társadalom támogatja-e a Fidesz utóbbi hónapokban kifejtett melegellenes propagandáját. A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sajtóközleményükből úgy tűnik, hogy nincs túl nagy társadalmi bázisa az LMBTQ-ellenes hangulatkeltésnek.

A július közepén készített reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek mintegy fele (46%) személyesen is ismer LMBTQI-közösséghez tartozó embert, és mintegy háromnegyede (73%) elutasítja a kormány által propagandisztikusan hangoztatott, de alá nem támasztott állítást, miszerint a meleg és leszbikus emberek megrontanák a gyermekeket.

A kutatás arra is rávilágított, hogy bár a Fidesz-kormány a tavaly tavaszi rendkívüli helyzetet kihasználva 2020 májusában ellehetetlenítette a transznemű emberek jogi nemváltoztatását, a lakosság 74,5 százaléka szerint mégis engedni kellene, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket az irataikban.

Jelentősen megnőtt ráadásul az utóbbi években az azonos nemű emberek házasságkötését támogatók száma is: 59 százalék támogatja a házassági egyenlőséget, míg 69 százalék szerint azonos nemű emberek is lehetnek jó szülők. 2019-ben, tehát mindössze két évvel ezelőtt még csak 33 százalékos támogatottsága volt az azonos neműek házasságkötésének.

„A kutatásunk is megerősítette, hogy a magyar társadalom sokkal elfogadóbb, mint a kormány. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége, ezért is fontos, hogy mindenki kiálljon az LMBTQI emberekért, és ne engedjen a gyűlöletnek.”

– nyilatkozta a Háttér Társaság szóvivője, Dudits Luca a Medián kutatásával kapcsolatban pénteken.

A közvélemény-kutatás kitért az iskolai neveléssel kapcsolatos kérdésekre is, és ezen a területen is jócskán szembemegy a többség véleménye a kormány propagandájával. A szexuális kisebbségek tananyagban való megemlítését 66 százalék tartja helyesnek, 82 százalék pedig úgy gondolja, hogy a fiatalok életkorának és érettségi szintjének megfelelően kell eldönteni, hogy mikor és hogyan hall a témáról.

83 százalék továbbá nem hiszi el azt sem, hogy bárki meleggé válhatna attól, ha az iskolában ilyen témáról hall.

Elsöprő arányban (90%) vannak azok is, akik az életkornak megfelelő szexuális nevelést biztosítani kellene az iskolákban, és nagyjából ugyanennyien (84%) gondolják úgy, hogy nem a kormánynak, hanem a szülőknek és a tanároknak kell eldönteniük, mit tanítanak ebben a témakörben.

„A napnál világosabb, hogy a többség nem szeretné, ha az állam döntene az iskolai szexuális nevelés kérdésében vagy arról, hall-e a gyermekük a szexuális és nemi kisebbségekről. Olyan témáknak tartják ezeket, amelyekről fontos, hogy a fiatalok halljanak, és bíznak a tanárokban és az általuk meghozott döntésekben. A többség álláspontja tehát világos: a jogsértő homofób és transzfób törvényt nem akarják.”

– tette hozzá a kutatási eredményekhez Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Mint arról korábban a Mércén többször is beszámoltunk, a Fidesz-KDNP, valamint a Jobbik által júniusban elfogadott törvény – akárcsak az ahhoz hasonló orosz szabályozás – egy kalap alá veszi a pedofil bűnelkövetőket a szexuális kisebbségek tagjaival, és azt sugalmazza, hogy utóbbiak másodrendű állampolgárok, hovatovább egyenesen veszélyesek a gyerekekre. A szabályozás jegyében tilos lesz 18 év alattiak által elérhető módon ábrázolni a nem heteroszexuális viszonyokat és identitásokat, ami nemcsak az iskolai felvilágosítást és érzékenyítést lehetetleníti el, de például egy rakás műalkotás vagy szórakoztatóipari termék is tiltólistára kerülhet.

A törvény, illetve annak szentesítése ellen több nagyobb tüntetést is szerveztek melegjogi és egyéb civil szervezetek, valamint Európa-szerte széleskörű felháborodást szült a meleg közösség jogainak további csorbítása, az EP határozatban is rögzítette, hogy a magyar kormány sérti a szexuális kisebbségek jogait.. Ehhez képest Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter egy „nemzetközi lobbihálózatot” emlegetett, ami a „gyermekvédelmi törvényt” támadja.

„Régóta lelepleződött a liberális mainstream, ők a demokrácia definíciója alatt azt értik, hogy minden úgy történik, ahogy akarják””

– mondta július végén a miniszter egy rádióműsorban, további részleteket nem közölve arról, hogy miért nem fér bele a demokrácia definíciójába a gyűlöletkeltés elleni fellépés.

Címlapkép: MTI / Mónus Márton