Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemond a szexuális zaklatással megvádolt New York-i kormányzó

Ez a cikk több mint 2 éves.

Bár a múlt héten még vonakodott lemondani, kedden bejelentette, hogy távozik a kormányzói székből New York állam demokrata kormányzója, Andrew Cuomo, miután az állami főügyészség által folytatott nyomozás arra jutott, hogy a politikus számos nőt – többnyire saját beosztottjait – szexuálisan zaklatott.

Cuomo keddi bejelentése során úgy fogalmazott, „politikai szükségszerűségnek” tekinti saját lemondását, tekintettel arra, hogy heves viták bontakoztak ki akörül, hogy a február óta ismert vádak tükrében is máig pozícióban maradt.

Ha Cuomo nem mondott volna le magától, akkor az állami törvényhozás a felelősségrevonási eljárásnak (impeachment) hívott procedúra keretein belül távolíthatta volna őt el a hivatalából, amely azonban több hónapot is igénybe vehetett volna. A távozó kormányzó kedden azt nyilatkozta, szerinte az impeachment emlegetése „figyelemelterelés” volt az olyan, New York állam számára fontosann ügyekről, mint a koronavírus-járványból való kilábalás.

A bejelentést megelőző napokban a kormányzó kezét látványosan elengedte a Demokrata Párt: Joe Biden elnök és Nancy Pelosi – szintén demokrata – házelnök, két demokrata kongresszusi képviselő és Bill de Blasio, New York város polgármestere is lemondásra szólította fel Cuomót. 

A jelentés nyilvánosságra hozására Cuomo néhány napja még tagadással és a vizsgálóbizottság függetlenségének kérdőre vonásával reagált, valamint azzal próbálta relativizálni a vádak súlyosságát, hogy kifejtette, ő gyakran használ testi kontaktust, amikor valakivel találkozik.

A múlt héten kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint Andrew Cuomo kormányzó összesen 11 nővel szemben követett el szexuális zaklatást, ezzel megsértve számos szövetségi és állami törvényt. A demokrata politikus az elmúlt években számos beosztottját részesítette kéretlen, szexuális töltetű érintésekben, fogdosásban, nem konszenzuális csókokban és megjegyzésekben, valamint a jelentés kiemeli, hogy a politikus és vezető beosztottjai olyan mérgező munkahelyi környezet teremtettek, amely lehetővé tette a zaklatást, valamint ellehetetlenítették és megfélemlítették az áldozatokat.

Cuomo távozása tizennégy napon belül történik meg hivatalosan is.

A kormányzóról és zaklatási ügyeiről itt írtunk részletesebben.

(The New York Times, The Guardian)