Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Riogatás” miatt indított bűnügyi nyomozást egy török ügyészség egy hashtag használói ellen

Miközben Törökország délkeleti részén hetek óta pusztító erdőtüzek terjednek, amelyek falvak tucatjait, több ezer hektár erdőt és egy hőerőművet is elpusztítottak, török ügyészek nyomozást indítottak egy közösségi médiában terjedő hashtag (#HelpTurkey), illetve annak használói ellen félelemkeltés gyanújával.

A Segíts Törökországnak hashtag használói gyakran kritikusak a török kormány katasztrófahelyzetre adott reakcióival. A kampány akkor indult, amikor olyan képek jelentek meg a médiában, amelyeken Recep Tayyip Erdoğan elnök a katasztrófa sújtotta településeken komoly rendőrségi kísérettel vonul át, teafiltereket dobálva egy mozgó buszból, miközben egy megafonnal értesítik a lakosságot a jelenlétéről.

Fahrettin Altun a kommunikációért felelős miniszter (ahogy arról Billay Gábor is írt nemrég a Mércén) korábban úgy nyilatkozott az ügyben, hogy idegen erők állnak az akció mögött, akik Törökországot gyenge országnak akarják felmutatni, Ibrahim Karagül, a kormánypárti Yeni Safak napilap munkatársa egyenesen odáig ment el, hogy akik külföldről kérnek segítséget, azok valójában azt szeretnék, hogy idegen erők szállják meg az országot.

Erdoğan pénteken a közösségi médiakampányról úgy nyilatkozott, hogy „a hazugság terrorja terjed Amerikából, Európából és bizonyos más tájakról.”

„Erre válaszul csak egyetlen dolgot mondhatunk: Erős Törökország”

– mondta az elnök, meghirdetve egy hashtag-et, amit saját szavazói terjesztenek, válaszul a szerinte lejárató #HelpTurkey-re.

A hashtagek feletti csatározás a kormánypárti média-dominancia kiterjesztésének újabb állomása lehet, miután Törökországban a klasszikus médiákat (print, és internetes sajtót) fölényesen uralják a kormánypárti szereplők.

(The Guardian)