Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Riogatás” miatt indított bűnügyi nyomozást egy török ügyészség egy hashtag használói ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Miközben Törökország délkeleti részén hetek óta pusztító erdőtüzek terjednek, amelyek falvak tucatjait, több ezer hektár erdőt és egy hőerőművet is elpusztítottak, török ügyészek nyomozást indítottak egy közösségi médiában terjedő hashtag (#HelpTurkey), illetve annak használói ellen félelemkeltés gyanújával.

A Segíts Törökországnak hashtag használói gyakran kritikusak a török kormány katasztrófahelyzetre adott reakcióival. A kampány akkor indult, amikor olyan képek jelentek meg a médiában, amelyeken Recep Tayyip Erdoğan elnök a katasztrófa sújtotta településeken komoly rendőrségi kísérettel vonul át, teafiltereket dobálva egy mozgó buszból, miközben egy megafonnal értesítik a lakosságot a jelenlétéről.

Fahrettin Altun a kommunikációért felelős miniszter (ahogy arról Billay Gábor is írt nemrég a Mércén) korábban úgy nyilatkozott az ügyben, hogy idegen erők állnak az akció mögött, akik Törökországot gyenge országnak akarják felmutatni, Ibrahim Karagül, a kormánypárti Yeni Safak napilap munkatársa egyenesen odáig ment el, hogy akik külföldről kérnek segítséget, azok valójában azt szeretnék, hogy idegen erők szállják meg az országot.

Erdoğan pénteken a közösségi médiakampányról úgy nyilatkozott, hogy „a hazugság terrorja terjed Amerikából, Európából és bizonyos más tájakról.”

„Erre válaszul csak egyetlen dolgot mondhatunk: Erős Törökország”

– mondta az elnök, meghirdetve egy hashtag-et, amit saját szavazói terjesztenek, válaszul a szerinte lejárató #HelpTurkey-re.

A hashtagek feletti csatározás a kormánypárti média-dominancia kiterjesztésének újabb állomása lehet, miután Törökországban a klasszikus médiákat (print, és internetes sajtót) fölényesen uralják a kormánypárti szereplők.

(The Guardian)