Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Talibán kezére került egy tartományi főváros Afganisztánban, a kormánycsapatok menekülnek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ugyan a Talibán az utolsó amerikai csapatok májusi távozása óta az ország területének több mint felét ellenőrzésük alá vonták gyors hadműveletekkel, a nagyobb városokat múlt hétig többnyire békén hagyták a szélsőséges iszlamisták.

Pénteken azonban a Nimroz tartományban fekvő Zarandzs városa elesett egy mindössze három órás ütközetben, a tartományi fővárost védő kormánycsapatok egy, a brit Guardiannek nyilatkozó hivatalos forrás szerint megadták magukat, vagy elmenekültek.

A várost védő alakulatok az értesülések szerint már 10 napja könyörögtek a központi kormányzatnak erősítésért, de kéréseiket nem teljesítették.

Vasárnap óta három afgán nagyváros is a tálib csapatok ostroma alatt áll, jelenleg olyan fontos csomópontként is funkcionáló városok környékén zajlanak komoly összecsapások, mint a dél Kandahar és Laskar Gah, vagy a nyugati Herat. Az afgán fegyveres erők szóvivője, Adzsmal Omar Sinwari tábornok vasárnap jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy a három tartomány jelenleg kritikus biztonsági fenyegetettséggel néz szembe.

Az országban működő segélyszervezetek arra is figyelmeztettek, hogy bármelyik nagyobb város eleste tovább súlyosbítaná a már meglévő humanitárius válsághelyzetet, amelynek során már így is rengeteg ember kényszerült elmenekülni otthonából.

Az ENSZ jelentése szerint január óta mintegy 300 ezer afgánnak kellett elhagynia otthonát.

A tálibok szintén pénteken végeztek az afgán kormány szóvivőjével, Dawa Khan Menapallal az ország fővárosában, Kabulban.

A Nimroz tartománnyal határos Iránba mintegy háromezren menekültek a tartományi főváros utcáin immár szabadon masírozó tálib harcosok elől, akik zsákmányolt fegyverzettel nyomulnak immár tovább a térségből. A Guardian értesülései szerint a városért folytatott harcok során az iszlamisták megostromolták a városi börtönt is, és kiszabadították az ott őrzött foglyokat.

(The Guardian)