Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ahol megjelennek a nők, ott a zaklatás is elkerülhetetlen, legalábbis Benkő Tibor szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Benkő Tibor hétfőn írásbeli választ adott Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdésére a Magyar Honvédségnél történt szexuális zaklatási ügyről, vette észre a HVG.

A honvédelmi miniszter többek közt megjegyezte, hogy azóta jelentek meg ezek az ügyek, amióta nők is szolgálnak a Honvédségben.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke és országgyűlési képviselője arra szeretett volna választ kapni Benkő Tibor minisztertől, hogy „igazak-e az újabb vádak szexuális zaklatás ügyben?” Bővebben azzal kapcsolatban érdeklődött, hogy a HVG360 által nyilvánosságra hozott, a Magyar Honvédségen belül történt szexuális zaklatási ügy  a 6. Területvédelmi Ezred állományában történt-e Budapesten, valamint, hogy a 6. Területvédelmi Ezred kaposvári Zászlóaljánál is történt-e hasonló.

A kaposvári zászlóaljjal kapcsolatban Vadai névtelen forrásokra hivatkozik, akiktől megtudta, hogy ott már a tavalyi évben volt hasonló eset, aminek kivizsgálására a Magyar Honvédség bizottságot állított fel. A Vadainak levelet írók azt állították, hogy „a bizottság semmilyen konkrét szankciót nem foganatosított az állítólagos elkövetővel szemben, holott fényképes és írott bizonyítékok is rendelkezésre álltak annak bizonyítására, hogy hatalmával visszaélve szexuális szolgáltatásért cserébe előnyt ajánlott, majd mikor nem kapta meg az általa elvárt intim együttlétet, a katona hölgyet eltávolíttatta a munkahelyéről.”

Benkő Vadai arra vonatkozó kérdésére, hogy a sajtónyilvánosságot kapott ügy a 6. Területvédelmi Ezred állományában történt-e, azt válaszolta, hogy mivel az ügy részleteit feltáró büntetőeljárás továbbra is folyamatban van, ezért nem adhat róla bővebb tájékoztatást.

A DK-s képviselő második kérdésére adott válaszában a miniszter már érdekesebben kerülte ki, hogy valóban megválaszolja a kérdést:

„Kérdésének második részére a válaszom: Mióta a Magyar Honvédség állományában szolgálnak hölgyek is, azóta sajnos a legnagyobb odafigyelés ellenére megjelentek ezek a nem csak elítélendő, de büntetendő cselekmények, ahogy azt korábbi vizsgálati jegyzőkönyvek vagy egyéb dokumentumok is bizonyítják, és nyilván emlékszik rá, – mint a tárca egykori államtitkára – hogy találkozott ilyen esetekkel.”

Tehát a válasz arra, hogy a kaposvári zászlóaljnál is történt-e szexuális zaklatás, Benkő válasza az, hogy a Honvédségben szolgálnak nők, ezért vannak zaklatási ügyek is.

A miniszter válaszában arról is ír, hogy az ilyen események megelőzése érdekében jött létre 2013-ban a Katonanői Bizottság, amely figyelemmel kíséri és vizsgálja a szolgálatot teljesítő katonanők élet- és munkakörülményeit. Benkő hangsúlyozza, hogy az „említett cselekmények” mindenkor szembementek a Honvédség erkölcsi és jogi irányelveivel, „ezért ezen viselkedési és magatartási formák ellen mindig is szigorúan léptek fel”.

„Minden tudomásunkra jutott zaklatási cselekmény esetén az állomány tagjának állományilletékes parancsnoka haladéktalanul intézkedett az az eset kivizsgálására, valamint a megfelelő – büntető, fegyelmi, méltatlansági – eljárás megindítására és annak lefolytatására” – írja.

Benkő végezetül arra kéri Vadait, hogy amennyiben tudomása van büntetendő cselekményről, akkor a bizonyítékokat haladéktalanul hozza a Honvédség tudomására.

Ahogy a HVG is felhívja rá a figyelmet, a lap által nyilvánosságra hozott ügy áldozata sokáig hiába kért segítséget a honvédségen belül, nem kapott, így végül az ügyészségen tett feljelentést. A zaklatást elkövető alezredes ellen méltatlansági eljárás indult, ezt azonban Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvédség parancsnoka megszüntette, majd utána egy fegyelmi eljárás indult az ügyben. A HVG szerint

„csak azután kezdődött el látványosan a honvédségen belüli rendteremtés, hogy a HVG360 nyilvánosságra hozta az ügyet.”

Az eredeti cikk megjelenését követően közölte Benkő Tibor, szintén Vadai Ágnes kérdésére válaszolva, hogy a lefolytatott méltatlansági eljárás vizsgálati szakaszának befejeztével, „annak eredményére tekintettel” (amiről sajnos nem számol be bővebben) az eset kapcsán egy komplexebb, átfogóbb vizsgálat lefolytatásának szükségessége körvonalazódott: a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség büntetőeljárás, a Magyar Honvédség pedig fegyelmi eljárás keretében folytat vizsgálatot az ügyben.

Benkő akkor azt is elmondta, hogy 2010 óta nyolc esetben került sor szexuális visszaélésekkel kapcsolatban méltatlansági eljárások elrendelésére és büntető feljelentés megtételére a Honvédségnél. Ebben az időszakban három esetben állapították meg szolgálatra való méltatlanságot.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd