Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Futballultrák támadtak romákra a csehországi Sokolovban, a beavatkozó rendőrök ellen belső vizsgálat indult

Ez a cikk több mint 2 éves.

Múlt pénteken futballultrák egy csoportja helyi romákra támadt a csehországi Sokolovban. A rendőrség garázdaság ügyében nyomozást indított, és habár a hivatalos szervek szerint senki sem sérült meg súlyosan az incidensben, a Romea.cz cseh roma hírportál úgy tudja, összesen tizenhárman szenvedtek különböző súlyosságú sérüléseket: volt, akinek eltört a karja, és többeket kórházban kellett ellátni. 

A konfliktusról szóló beszámolók először pénteken kora este jelentek meg a közösségi médiában, amikor telefonjaikkal többen élőben kezdtek el közvetíteni a helyi vasútállomás közeléből, ahol a városba látogató egyenpólós társaság a helyi cigány emberekre támadt az utcán. A rendőrség végül közbeavakozott ugyan, ám a romák beszámolói szerint a hatóság közbelépése nem volt különösebben erélyes, és néhány igazoltatás után elengedték őket. 

A cseh híradások többsége egyébként a környéken sűrűn előforduló vadvízi evezős turisták egy csoportjának írta le az elkövetőket, cseh antifák ugyanakkor már a támadás után arról írtak, hogy az „evezősök” részben a Slavia Praha prágai futballcsapat ultrái, ezt a rendőrség kedden erősítette meg hivatalosan is.

Az egyik roma férfi a helyszínről élőben jelentkezett be egy Facebook-videóban, ebben arról beszélt, hogy a támadók megérkezésük pillanatától kezdve problematikusan viselkedtek. Elmondása szerint szerint többen az utcára vizeltek, és egyből megtámadtak minden romát, amint megpillantották őket. A mintegy háromnegyed órás Facebook-videó itt nézhető vissza:

Az élő videót készítő Emil Karička azt mondja a videóban a Romea angol nyelvre fordított cikke szerint, hogy „fekete disznók, megölünk, a gázkamrákba küldünk titeket” kiáltásokkal rontottak a helyiekre a támadók. A rendőrség a konfliktus után szemtanúkat és gyanúsítottakat kezdett kihallgatni, és garázdaság miatt indított nyomozást.

Más helyszíni bejelentkezésekből a Romea készített egy kétperces vágott anyagot:

Jakub Kopřiva, a sokolovi rendőrség szóvivője hétfőn azt mondta a ČTK cseh állami hírügynökségnek, hogy az incidens során nem történt súlyos sérülés, a Romea ugyanakkor úgy tudja, hogy egy 52 éves roma nő esés közben eltörte a karját, miután az egyik támadó megrúgta őt.

A Romea szerint a telefonokkal, illetve a köztéri kamerákkal készült felvételeket a Karlovy Vary-i Regionális Rendőrségi Igazgatóság belső ellenőrzési osztálya is  vizsgálja a beavatkozó rendőrök viselkedése miatt. Szemtanúk azt állítják például, hogy az egyik rendőr szolgálati pisztolyának csövét szegezte egy roma nő fejének (a fent linkelt, Romea által publikált videóban 1:17-nél beszél erről maga a sértett), míg más rendőrök állítólag folyamatosan gúnyolódtak a megtámadott helyiekkel. 

Vasárnap demonstrációt is szervezett az eset miatt Sokolovban a Roma Luma nevű, újonnan alapított csehországi cigány politikai párt. A tüntetésen felszólalók a romák elleni rasszizmust és a rendőrség pénteki beavatozását kiritizálták, azt sérelmezvén, hogy szerintük a hatóság sokkal inkább a támadók, mint a sértettek védelmében járt el.

Kedden a cseh kormány romaügyi tanácsának civil tagjai is az ügy azonnali kivizsgálását követelték.

A tüntetésről készült videó itt érhető el:

(Romea.cz)