Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az olimpia már rég nem a sportról szól

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tosiro Muto, a Tokió 2020 szervezőbizottságának vezetője nem zárta ki, hogy az utolsó pillanatban lemondják a világjátékokat, mivel túl sok sportolónak lett pozitív a koronavírus tesztje- írja a Népszava a CNBC cikkére hivatkozva.

Ahogy a közeledik az olimpia, úgy egyre fokozódik a társadalmi nyomás és nő a fertőzöttek száma a szigetországban. Tokióban egyre több koronavírusos megbetegedést azonosítanak, emiatt az játékok szervezői korábban már bejelentették, hogy a versenyszámokat üres lelátókkal rendezik meg. Japán lakosságának 80 százaléka ellenzi a sportesemény megrendezését, miközben Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke ezzel továbbra is igyekszik kierőszakolni a játékok megtartását. Szerinte az esemény lemondása sosem volt opció, Tokió ígéretet tett arra, hogy a játékok „biztonságosak és védettek” lesznek.

Szeiko Hasimoto – aki Muto mellett a szervezőbizottság elnöke – azt mondta: nem igazán váltak be azok a védelmi intézkedések, melyeket a japán közvélemény megnyugtatására vezettek be.

A társelnök jelezte, tisztában van a lakosság ellenérzésével a játékokkal szemben. „Tényleg szívből szeretnék bocsánatot kérni azért a felgyülemlett feszültségért és aggodalomért, amelyet a közvélemény az olimpiával kapcsolatban érez” – mondta Hasimoto.

Az olimpia már rég nem a sportról szól.

Korábban már írtunk arról, hogy miért problémásak a játékok, hiszen rengeteg ország megsínylette már a gigantikus beruházások hátrányait, ráadásul az olimpiai pályázatok a korrupció melegágya. Az a város ugyanis, amelyik a játékok megrendezésére adja a fejét, vállalja, hogy bármennyivel is szalad túl a büdzsén a beruházás, állja a pluszköltségeket.

Többen kritizálták az olimpia intézményét azzal kapcsolatban, hogy az autoriter vezetők eszköze lehet országuk reputációjának növelésére, és hatalmuk belső legitimálására miközben adósságokba dönti az államháztartást. A Szocsiban tartott, vagy a Pekingben megrendezésre kerülő téli olimpiát is érték hasonló vádak.

A társadalmi támogatottság is sokszor csak látszat. A közvélemény formálását gyakran irányított kérdőívekkel, a játékokat megelőző több éves PR-kampánnyal érik el, valamint a politikusok és a média segítségével igyekeznek népszerűbbé tenni az olimpiát, míg a tényleges társadalmi diskurzusból sokszor kimarad az rendezvény kockázati tényezője.

A koronavírus azonban rámutatott arra, hogy az olimpia fikciója nem tarthat az örökkévalóságig.

A világjárvány még a leghatalmasabb gazdasági és politikai érdekeket is képes megingatni. A NOB elnökének mostani kijelentése azonban rendkívül kétségbeejtő. Azzal már eddig is tisztában voltunk, hogy az olimpiaipart nem érdekli, ha egy országot adósságspirálba sodor, ha emberek ezrei kerülnek utcára, vagy vesztik életüket az építkezések során, viszont most Japán teljes tiltakozása ellenére akarja ráerőszakolni a játékokat az országra. A szigetország esete mindenkinek figyelmeztetés, hogy hagyjunk fel az olimpia és a versenysportok fetisizálásával.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás