Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legyél gyakornok a Mércénél!

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kipróbálnád magad az újságírásban egy sorsdöntő választási év előtt egy országos elérésű hírportálnál? Részese lennél egy olyan fiatal médiacsapatnak, amelyik nemcsak tájékoztat, de küzd is a magyar társadalom jobbá tételéért? Dolgoznál egy 100 százalékig független médiumnál, amely az olvasók támogatásából működik? Megismerkednél alulról építkező társadalmi kezdeményezések tagjaival, civilekkel, közéleti megmozdulások szervezőivel?

Mindemellett aktív hallgatói státusszal is rendelkezel mester- vagy doktori képzésben? Akkor jelentkezz a Friedrich Ebert Stiftung (FES) ösztöndíj-programján keresztül a Mércéhez gyakornoknak!

A FES idén ünnepli magyarországi irodájának 30 éves fennállását, a politikai alapítvány az évforduló alkalmából ösztöndíjprogramot hirdetett fiatal, társadalompolitikai területen aktív, 30 évesnél nem idősebb mesterszakos egyetemi hallgatók és doktoranduszok számára. A program keretén belül számos szervezetnél, köztük a Mércénél kínálnak anyagi támogatást és tanulási lehetőséget.

A sikeres jelentkezők 2021. szeptember 1-jétől legalább hat hónapon keresztül havonta 130 ezer Ft ösztöndíjban részesülnek heti 15-20 óra munkáért. Ezt követően a különösen sikeres résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy 2022. március 1-jével kezdődően további hat hónapon keresztül havonta 200 ezer Ft ösztöndíjban részesüljenek. Az ösztöndíj célja egyfelől a tudományos elemzőkészség fejlesztése, másfelől a tények gyakorlati és társadalompolitikailag releváns módon történő feldolgozása és közvetítése.

A jelentkezési határidő 2021. július 25.

Ki pályázhat?

  • Legfeljebb 30 éves életkor, magyar állampolgárság, magyarországi lakcím.
  • Aktív hallgatói státusz magyarországi mester- vagy doktori képzésben 2021. őszi szemeszterében.
  • Egyidejűleg más ösztöndíjprogramban való részvétel felfüggesztése (tanulmányi vagy szociális alapú ösztöndíj nem kizáró ok).
  • Ellenőrizhetően dokumentált és meggyőzően szemléltetett szerepvállalás a demokrácia, a jogállamiság, az európai integráció, a társadalmi részvétel és a szolidaritás értékeiért (önkéntes igazolás, ajánlás).
  • Elkötelezettség azok mellett az értékek mellett, melyekben a FES is hisz.
  • Kiváló német vagy angol nyelvtudás.
  • A FES a régiók közötti esélyegyenlőségre törekszik, ezért a fővároson kívüli egyetemekről jelentkező diákok pályázatai az elbírálás során előnyt élveznek.

Mi kiket keresünk?

  • A magyar belpolitika és közélet iránt érdeklődőket, különös tekintettel a közelgő országgyűlési választásokra;
  • Jótollú újságíró-jelölteket;
  • Kép- és videószerkesztés iránt érdeklődőket;
  • A Mérce által vallott értékek iránt elkötelezett jelentkezőket.

A program további részleteiről és a pályázás módjáról a FES honlapján, ezen a linken tájékozódhattok.