Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormánymédia provokációnak tartja a feminista szervezetek nyári táborát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Origón nemrég megjelent, a sorosozásra specializálódott Tűzfal csoport blogról átvett cikkben a kormányközeli média azzal fenyeget, hogy a NANE és Patent Egyesület közös szervezésű nyári tábora joggyakorlatot teremthet a homofób törvény alkalmazására a szexuális nevelést folytató civil szervezetekkel szemben. Korábban már írtunk róla, hogy a nemrég megszavazott, a köznyelvben homofób törvényként ismertté vált jogszabály nem csak a szexuális kisebbségek jogait csorbítja súlyosan, de a szexuális nevelésre se hagy más lehetőséget a CSÉN kerettantervén és a pornón kívül.

A törvény csak bizonyos szervezeteknek tenné lehetővé, hogy a szexualitásról beszéljenek az iskolákban, így komoly veszély fenyegeti azon civilek tevékenységét, akik eddig az oktatási rendszer egy súlyos hiányosságát voltak hivatottak kompenzálni felvilágosító előadásaikkal.

A Patent Egyesület oldalán található felhívásban a tábor elsődleges céljai közt többek között a lányok önbecsülésének és önbizalmának fejlesztését és a szépségkultusz önképre való hatásának elemzését is megfogalmazzák. A tábor során az egyenlőségre és kölcsönösségre épülő párkapcsolatokról, a szexuális és reproduktív egészségről is beszélnek, valamint elősegítik, hogy gyermekek is felismerjék az erőszak figyelmeztető jeleit és annak formáit.

A kormánymédia a homofób törvényen felbátorodva most a NANE és a Patent egy iskolán kívüli programjába is beleszállt, amelyben szándékos provokációnak nevezi a két szervezet nyári táborát fiatal lányoknak.

Habár konkrét kritikákat az Origón megjelent cikk nem nagyon tartalmazott, az egyik legfőbb problémának azt tartották, hogy a célcsoport korosztályában (13-18 évesek) még nagy különbségek vannak egyes ,,lánykák” (sic!) között. Mert szerintük a korosztályon belül ,,van aki még Barbie babákkal játszik, de van, akit már érdekelnek a fiúk”. Arra, hogy ez miért lenne kizáró ok a táborban való részvételre, már nem tértek ki.

A cikk szerzője kiemelte, hogy az ehhez hasonló események miatt volt szükség arra, hogy a „gyermekvédelmi törvénnyel” megerősítsék a szülő kizárólagos jogát a gyermeke szexuális felvilágosítására. Csakhogy a szülő önként dönthet arról, hogy elengedi-e a gyermekét a táborba, amit az Origo  újságírói is megjegyeztek, éppen ezért egy lejárató kampánnyal igyekeznek ellehetetleníteni a civil szervezetek intézményen kívüli tevékenységét is.

Habár még teljes bizonytalanság övezi, hogy például a Patent Egyesület, vagy sok más, szexuális neveléssel is foglalkozó, civil szervezet ezentúl is folytathatja-e tevékenységét az iskolákban, a kormányközeli média már a joggyakorlat kialakításáról beszél.

A cikk szerzője úgy véli, a táborból egy esetleges bírósági ügy megindítása során precedens lehet, ami joggyakorlatot alakíthat ki a homofób törvény alkalmazására. Szerintük a szervezetek „kiskapukat keresve” próbálnak kibújni a törvény alól, melyet szándékos provokációnak neveznek.

A Patent Egyesület Facebookján közzétett bejegyzésben elmondják, azt egyelőre nem tudják, hogy a júniusban elfogadott homofób törvény hogyan befolyásolja majd a prevenciós tevékenységüket, de mindenképp keresnek majd megoldást arra az esetre is, ha nem juthatnak el az iskolákba.