Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem vetik magukat alá a civilek a homofób törvénynek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ma lépett hatályba az a rendelet, amely elvileg a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, továbbá a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szólna, ám gyakorlatban súlyosan homofób és transzfób. Ennek alkalmából több civil szervezet is kivonult a Kossuth térre, ahol egy hatalmas, szívárványszínű szívet húztak fel, hogy megmutassák: nem hajtanak fejet egy olyan törvény előtt, amely tulajdonképpen a kiradírozza a nyilvánosságból az LMBTQ embereket.

A demonstráción kollégánk is részt vett, a videó itt nézhető vissza:

A civil szervezetek petíciót indítanak, hogy az alapvető jogok biztosa küldje el az alaptörvény-ellenes törvényt az Alkotmánybíróságra.

A ma hatályba lépő törvény alapján este 10 óra előtt nem lehet olyan reklámokat, tartalmakat vetíteni a tévében, rádióban, amelyben LMBTQI emberek szerepelnek.

A Háttér Társaság jogvédő szervezet szerint a törvény százezer LMBTQI embertől veszi el annak a lehetőségét, hogy segítséget kapjanak identitásuk felvállalásához, vagy védelmet az iskolai bántalmazással szemben.

A szervezet arra is emlékeztet: az Opinio 15-59 éves korosztályra reprezentatív kutatása szerint a lakosság 22 százaléka gondolja úgy, hogy a törvény a pedofil bűncselekmények visszaszorítását szolgálja, majdnem 60 százaléka viszont a melegek jogainak súlyos korlátozását látja benne.

„Az Amnesty International Magyarország részéről semmilyen módon nem alkalmazkodunk az emberi jogokat nyilvánvalóan sértő törvény előírásaihoz. Az egyetemes emberi jogok nem egy menüt jelentenek, amiből a kormányok kiválaszthatják, hogy mely jogokat szeretnék tiszteletben tartani. Nem hátrálunk meg, és nem hagyjuk abba azt a munkát, amellyel célunk, hogy fiatalok és közösségeik a társadalmi problémákra tudatos cselekvéssel reagáljanak”

-mondta a tájékoztatón Vig Dávid, az Amnesty International magyarországi igazgatója.

„A Háttér Társaság programjai és szolgáltatásai továbbra is a korábbi feltételek szerint érhetők el LMBTQI emberek és családtagjaik számára. A ma hatálybalépő törvény azt ugyan nem korlátozza, hogy a tanárok a saját munkájuk során LMBTQI témákkal is foglalkoznak, a törvény mégis táptalaja lehet a támadásoknak, a megfélelemlítésnek, az öncenzúrának. Jogsegélyszolgálatunk minden tanárnak készen áll segíteni”

-tette hozzá Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A petíció – amelyet az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a TASZ petíciót indít – itt érhető el. A jogvédők arra kérnek mindenkit: álljunk ki együtt egy szabadabb, igazságosabb és egyenlőbb Magyarországért.

Címlapkép: Kép: Mérce