Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EMMI továbbra sem a nők érdekét teszi első helyre Szél Bernadett szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

A héten az Emberi Erőforrások Minisztériuma állásfoglalást tett közzé az endometriózissal küzdő nők szakellátásával kapcsolatban, amiből többek között megtudtuk, azokra az orvosokra nem vonatkozik az új egészségügyi jogviszonyt szabályozó törvénybe foglalt összeférhetetlenség, akik annak életbe lépése előtt kezdték el kezelni betegeiket. Szél Bernadett szerint azonban a közleményben nincs semmi újdonság, valamint az továbbra sem a nők érdekét teszi első helyre.

Az új egészségügyi jogviszony megszüntette a magán és az állami ellátás közti átjárást, amivel Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint például az endometriózisban szenvedő nőkkel „duplán kiszúrt” a kormány. A törvény szabta gátak miatt, amennyiben egy endometriózissal élő nő magánpraxisban keres fel orvost akár egyetlen, kezdeti vizsgálatra is, a továbbiakban nem lesz lehetősége, hogy a TB által támogatott formában, állami ellátásban részesüljön, mert az orvosok immár nem vihetik át a betegeket magánpraxisukból az állami ellátásba.

A Női Egészségért Alapítvány még márciusban, egy kérdőíves megkérdezés segítségével mérte fel, hogy az érintett pácienseknek mik a legfontosabb kérdéseik az új egészségügyi jogviszony szabályozás kapcsán, melyet közel 800-an töltöttek ki. A felmerült kérdéseket a szervezet április közepén eljuttatta az egészségügyi államtitkárság számára, májusban pedig szakmai egyeztetés kezdődött az ügyben, melynek mérföldköve a keddi bejelentés- írja az Endometriózis Magyarország Facebook oldala.


A közlemény részletei és a kérdésekre adott válaszok az alapítvány közösségi oldalain is elérhetőek. Az EMMI állásfoglalása alapján tehát azokra az orvosokra, akik még 2020. november 18. (ekkor lépett életbe az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvény) előtt magánellátásban kezdték el betegeik kezelését, 2021. március 1. után sem vonatkozik az összeférhetetlenségi tilalom.

Azonban ha valakit véletlen 2020 novembere után kezdtek el kezelni endometriózissal magánellátásban, az később már nem mehet állami ellátásban egy esetleges operációra.

Ugyanazt a beteget ugyanazzal a betegséggel 2021. március 1. után már nem kezelheti közfinanszírozott ellátásban, fogalmaz a közlemény. Viszont ha valakit korábban magánellátásban műtöttek, de a betegség kiújul, ugyanúgy választhat a magán- és a közfinanszírozott ellátás között.


A Női Egészségért Alapítvány felmérésének kérdései között szerepelt a hosszadalmas várólisták problémája is. Az endometriózis sok esetben rendkívüli fájdalmakkal jár, ami az otthoni teendőket és a munkavégzést is gátolja, ezért előfordul, hogy a beteg állapotából kifolyólag nem tudja kivárni a több hónapos várólistát. Az EMMI erre azt válaszolta, hogy a szakorvosnak minden lehetősége megvan rá, hogy egy sürgősségi sorrendet állítson fel a betegeiből, így a súlyosabb esetek előrébb kerülhetnek a várólistán.

A közleményből az is kiderül, csupán egy endometriózis specialista döntött úgy, hogy nem írja alá a szerződést és otthagyja az állami ellátást.

Szél Bernadett a Facebookon elmondta, az EMMI pont Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkárral való egyeztetése előtt adta ki a közleményét, amely szerinte nem tartalmaz semmi újdonságot és továbbra sem szolgálja a nők érdekeit. A törvényben ugyanis eredetileg is különbséget tettek az eddig kezelt és az ezután bekerülő betegek között.

Szerinte az EMMI közleményében éppen a magán-és az állami ellátás szétválasztása mellett érvel. Kiemelte, eddig sem volt, és ezután sem lesz olyan rendelet, ami a különösen indokolt, kevés szakember által ellátott esetekben — mint az endometriózis — felmentést ad az összeférhetetlenségi szabályok alól.

A probléma tehát továbbra is fennáll: az új betegek esetében továbbra sem lesz átjárás a magán- és az állami ellátás között.

Frissítés 2021.07.07. 14:30

Szél kedden beszélt Horváth Ildikó egészségügyi államtitkárral az EMMI közleményéről, amelynek tapasztalatairól a képviselő szerdán számolt egy újabb Facebook-bejegyzésben. Szél nem tapasztalt a kormány részéről nyitottságot arra vonatkozóan, hogy az ezután bekerülő betegek számára is megvalósuljon ez az átjárhatóság, „ami csak tovább növeli az amúgy is leterhelt állami egészségügyön a nyomást, vagy nők sorát kényszeríti aránytalan anyagi tehervállalásra” – írja.

Emellett a beszélgetésen a minisztérium képviselői úgy fogalmaztak, hogy nem látnak semmilyen „falat” a magán és állami ellátás között.

„Az orvosok ugyanúgy folytathatnak kettős jogviszonyt, a betegek pedig ugyanúgy járhatnak magánrendelésre, és utána állami műtétre. Ugyanaz az orvos nem műtheti őket, „de az orvos kollégája igen”. Ezen a ponton jeleztem, hogy ez nem egy hétköznapi betegség, speciális szaktudás kell hozzá, és vannak olyan súlyos esetek, amit pár orvos műt az országban. Nem világos: ha szerintük is annyi a különbség, hogy a magán-kezelőorvos nem műtheti meg a betegét államiban, csak a kollégája, akkor mi értelme van a szétválasztásnak. Sokkal értelmesebb lenne, ha jogszabály mondaná ki: a különleges szaktudást igénylő esetekben, amilyen az endometriózis, a beteg érdekében nincs összeférhetetlenség – ahogy javasoltam is” – írja Szél.

A képviselő teljes posztja itt olvasható:

Címlapkép: Szél Bernadett