Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszűnhet a ketreces állattartás az Európai Unióban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy céljául tűzi ki a ketreces állattartás gyakorlatának beszüntetését az Európai Unióban. Ennek érdekében 2023-ban fogadhatnak el egy új, átfogó szabályozást, ami 2027-ig fokozatosan kivezetné az embertelen tartási körülményeket. A bejelentés, és az elköteleződés előzménye egy 1,4 millió európai polgár által aláírt petíció, amiben a megosztó gazdálkodási forma beszüntetését követelték.

Az új szabályozás a baromfiféléket, kacsákat, tyúkokat, libákat, csibéket és a nyúltenyészeteket érintené.

A tojótyúkok, az anyamalacok és a borjak már 2012 óta nem tarthatók ketreces rendszerben, azonban az EU állatjóléti ellenőrei még 2015-ben is találtak a szabályozást megszegő farmokat. (A tojótyúkok esetében az úgynevezett mélyalmos rendszer, ami egy tágasabb, szalmával bélelt ketrec, még alkalmazható)

„Az állatok érző lények, nekünk pedig erkölcsi és társadalmi kötelességünk, hogy az állat tartási körülmények tükrözzék ezt”

-jelentette ki Stella Kyriakides egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztos.

A bejelentés előtt néhány héttel az Európai Parlament is megszavazta a ketreces állattartás beszüntetését követelő petíció elfogadását. A Parlament indoklásában úgy fogalmazott, mély aggodalmat vált ki belőlük az állatok jelenlegi tartása, ami gyakran olyan körülményeket jelent, amiben sem kiegyenesedni, sem kinyújtózni de még csak megfordulni sem tudna a haszonállatok.

A döntés fokozatos bevezetésének folyamata során az egyes fajok esetében egyedileg bírálnák el a lehetséges alternatívákat, azok igényeinek megfelelően.

A szabályozás elfogadásához a 27 tagállam és az Európai Parlament jóváhagyása kell. Annak betartatása tagállami hatáskör lesz majd.

(BBC)

Címlapkép: WikimediaCommons