Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

750 gyermeksírra bukkantak Kanadában egy volt bentlakásos iskola területén

Több mint 750 név nélküli sírra bukkantak az ásatások során egy  bentlakásos iskola területén Marieval városában. A Cowessess Nemzet főnöke csütörtökön erősítette meg a híreket a maradványokkal kapcsolatban. A Marieval bentlakásos iskola 1899 és 1990 között működött, míg fel nem számolták és helyére egy új oktatási intézményt építettek. Cadmus Delorme főnök a felfedés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy június 2-án kezdték meg a föld radarral történő feltárását, aminek során végül 751 jelöletlen sírra bukkantak.  A törzsfőnök szerint a sírok közül több is beazonosítható lehetett a múltban, ám a katolikus egyház egyes képviselői eltávolította a rajta lévő feliratokat ami ,,Kanadában bűncselekménynek minősül”, mondta.

Justin Trudeau Kanada miniszterelnöke csütörtökön úgy nyilatkozott az eseményekről, hogy a nemzetnek ,,tanulnia kell a múlt hibáiból és közösen haladni a megbocsájtás útján”.

A Saskatchewan-i Szuverén Őshonos Nemzetek Szövetségének vezetője, Bobby Cameron emberiség ellenes bűncselekményről, és az Első Nemzet tagjai elleni támadásról beszélt.

,,Az egyetlen bűn amit elkövettünk, hogy őslakosnak születtünk.”

Cameron együttműködésre szólította fel a kormányt és az egyházat, majd elmondta, addig tárják fel a sírokat, amíg az összes gyermeket meg nem találják.

Május végén egész Kanadát megrázta, hogy 215 őslakos gyermek maradványaira bukkantak Kamloopsban egy volt bentlakásos iskola területén, ahol 1890-től 1978-ig oktattak családjaiktól elszakított gyermekeket a keresztény közösségbe való asszimilálásra.  Kanada területén több mint 130 ilyen, kormány által finanszírozott és az egyház által működtetett iskolát alapítottak.

Becslések szerint 6000 gyermek veszthette életét ezekben az intézményekben, nagyrészt a rosszul fűtött, nem higiénikus, élhetetlen körülmények miatt.

A gyerekeket sokszor brutális módszerekkel próbálták a keresztény erkölcsökre és tanításra nevelni. A fizikai és szexuális bántalmazás is előfordult. Az anyanyelvükön nem beszélhettek és a kultúrájukat se gyakorolhatták. ,,Elhitették velünk, hogy nincs lelkünk.” nyilatkozta egy bentlakásos iskola egykori diákja, Florence Sparvier.

A kanadai kormány 2008-ban hivatalosan is bocsánatot kért a rendszer sérelmeiért,valamint egy, a bentlakásos iskolákat vizsgáló bizottság is felállt, melynek jelentései szerint a gyakorlat kulturális népirtásnak minősül.

A gyerekekből veréssel, éheztetéssel és más brutális módszerekkel neveltek „istenfélő, a Brit Birodalomhoz hű polgárokat”.

Néhány héttel azután, hogy a 215 gyermek maradványai előkerültek Kamloopsban, két katolikus templom gyulladt ki őslakos területeken. A rendőrség vizsgálja, hogy van-e kapcsolat a Penticton és az 50 kilométerrel arrébb lévő Oliver városában felgyulladt templomok között, mindenesetre „gyanúsnak” nevezték az incidenst.

(BBC, Le Monde)

Címlapkép: Pixabay