Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Belehalt sérüléseibe az a borsodi munkás, akihez a munkáltató nem engedett mentőt hívni

Ez a cikk több mint 2 éves.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért kell majd felelnie a bíróságon annak a férfinak, aki még 2018 novemberében megtiltotta, hogy mentőt hívjanak egy munkahelyi balesetben megsérült munkavállalójához, aki ennek következtében életét vesztette.

A Kazincbarcikai Járásbíróság honlapján közzétett jegyzék szerint a munkáltató  által vezetett gazdasági társaság a BorsodChem Zrt. területén bérelt raktárépületet. A telephely vezetője azonban a legalapvetőbb javításokat sem végezte el, miután kibérelte a telephelyet. Annak alján gödrök és vízelnyelők tátongtak, emellett még világítás sem volt.

A jegyzék szerint a munkanap végén a főnök utasítására a dolgozók még állványcsöveket pakoltak, védősisak nélkül a raktárépületben, a munkáltató azonban már nem ellenőrizte sem a munkafolyamatot, sem azt, hogy a dolgozók viselik-e a munkavédelmi eszközöket, sőt már nem is tartózkodott a telephelyen sem. Ekkor az egyik pakoló munkás az egyenetlen padlón megcsúszott, elesett és elvesztette eszméletét. Kollégája rögtön a segítségére sietett, ekkor látta, hogy munkatársa arca véres, és nincs magánál.

A munkáltatót értesítették a történtekről, és miután látta a férfi rossz állapotát, azért, hogy eltitkolja a munkabalesetet, nem hívott mentőt, és azt a munkavállalóknak is megtiltotta.

Ehelyett inkább felszólította az áldozat szintén ott dolgozó fiát, hogy ő vigye be édesapját a kórházba. A baleset során a férfi többszörös koponyatörést és agyzúzódást szenvedett, majd a kórházba szállítás másnapján elhunyt.

A telephely vezetője most kedden áll a Kazincbarcikai Járásbíróság elé ahol halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért kell majd felelnie.

A Magyar Szakszervezetek Szövetsége áprilisi közleményében emlékeztetett, hogy évente több tucat – 60-80 – ember hal meg munkahelyi balesetben.

Ez azért lehetséges, mert „lyukas” a hatósági munkavédelmi ellenőrzési rendszer. Szerintük nem elég hatékony a munkavédelmi előírások betartatása sem, ugyanis „ezerszámra vannak olyan munkahelyek, ahová egyszer sem jutnak el a munkavédelmi ellenőrök”. A munkáltatók így spórolhatnak kisebb-nagyobb összegeket munkavédelmen, de az ilyen jellegű hozzáállás levét a dolgozók isszák meg, ami akár emberéletekbe is kerülhet.

 

Címlapkép: Pixabay