Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pécsi ellenzéki civil szervezet kizárta soraiból a jelöltjeként megválasztott polgármestert

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csütörtöki ülésén kezdményezte a Mindenki Pécsért Egyesület a szervezet jelöltjeként 2019-ben Pécsett polgármesteri mandátumot nyerő Péterffy Attila kizárását – írta meg a Szabad Pécs.

Az egyesület közleménye szerint azért döntöttek így, mert Péterffy Attila – aki egyik alapítója is a Mindenki Pécsért Egyesületnek – szerintük nem tartotta be az elmúlt másfél évben polgármesterként azokat az alapelveket, amelyeket egy nyilatkozatban aláírt, és amelynek köszönhetően lett ő a Mindenki Pécsért pécsi polgármesterjelöltje 2019-ben.

A Mindenki Pécsért közleményéből, illetve a Szabad Pécsi információi alapján az szűrhető le, hogy az új városházi koalíciós szerződés volt az a gyújtópont, amely miatt legutóbb erős véleménykülönbség alakult ki Mellár Tamás, a térség inkumbens országgyűlési képviselője (és 2022-es előválasztási jelöltje), az egyesület vezetője és Péterffy Attila közt. A megállapodás ugyanis a Mindenki Pécsért több tagja szerint antidemokratikus, például egy olyan passzus miatt, amely a konkrét közgyűlési ülés előtt megtartott frakcióülésen lefolytatott szavazásról szól.

Aszerint ugyanis a várost irányító frakciók tagjai a közgyűlések előtt, előzetesen szavaznának az előterjesztésekről (tehát nem a nyilvánosság előtt), és ha azt a képviselők meghatározott számú többsége megszavazza, akkor azoknak is igennel kell a közgyűlésben, „élesben” szavazniuk, akik amúgy nem szavazták volna meg azt, amit a többség igen.

Ellenkező esetben a 18 fős frakciószövetség 12 tagjának támogatása esetén fegyelmi szankciókkal bünteti a frakciószövetség azon tagjait, akik a közgyűlésben az így elfogadott állásponttól eltérően szavaznak.

Mellár Tamás szerint ez az eljárás és szabályozás elfogadhatatlan, antidemokratikus, és a Mindenki Pécsért elveivel a legmesszebbmenőkig szembe megy.

Így tehát az „előírt” frakciófegyelem miatt előfordulhat az, hogy a 26 fős közgyűlés mindössze 12 fő támogatásával bármilyen kérdést eldöntsön.

A Mindenki Pécsért tagjai csütörtökön tagok arról is határoztak, hogy megvonják a Mindenki Pécsért név használatát attól a 14 pécsi városházi képviselőtől – többek közt Péterffy Attila polgármestertől is –, akik aláírták az új koalíciós szerződést.

A Szabad Pécs szerint Péterffyék erről azt mondták még korábban, hogy szerintük demokratikus az új szerződés, a frakciófegyelem fontos és ebben az új szerződésben az fontos szerepet kap.

A Mindenki Pcsért pénteki közleményében úgy fogalmaz a koalíciós szerződésről, hogy:

„Az elmúlt évek országos és helyi politikája éppen azt bizonyítja, hogy a demokrácia feláldozása a hatékonyság érdekében soha nem a közjó érdekeit szolgálja.”


Péterffy Attila pénteken közleményben reagált kizárásának kezdeményezésére, amelyben magára a konkrét ügyre kevéssé reflektál, a búcsúzó hangulatú szövegben inkább megköszöni az elmúlt két év közös munkáját az egyesülettel: