Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kegyelmet ad a négy éve bebörtönzött katalán politikusoknak a spanyol kormány

Ez a cikk több mint 2 éves.

A spanyol szocialista kormány kegyelemben részesített kilenc 2017 októberében elítélt függetlenségpárti katalán személyt, akik között politikusok és aktivisták is vannak. A katalánokat korábban kilenctől tizenhárom évig terjedő börtönbüntetésre ítélték „illegális” nemzetállamtól való elszakadási kísérlet vádjával.

A döntés rendkívül megosztó: egy kutatás szerint a spanyolok 61%-a ellenzi az amnesztiát, a múlt hónapban pedig tízezrek tüntettek Madrid utcáin a döntés ellen, amely tüntetésen három spanyol jobboldali párt vezére  is résztvett. A baloldali miniszterelnök, Pedro Sánchez viszont úgy véli, hogy bár a döntéssel sok spanyol elégedetlen lesz, nincsen más lehetséges út a megbékélés felé.

A miniszterelnök tegnapi beszédében jelentette be a döntést. Sánchez beszédében hangsúlyozta az együttélés, egy új kezdet és a nagylelkűség fontosságát is. A döntésről hivatalosan a mai kormányülés fog határozni.

A kilenc elítélt között vannak volt katalán régiós kormánytagok is, köztük a katalán régiós parlament egykori házelnöke, akik nem hagyták el az országot a 2017-es függetlenségi népszavazási kísérlet után, valamint két aktivista is.

Carles Puigdemont, a katalán régió korábbi elnöke, aki 2017-ben Belgiumba menekült a letartóztatás elől, „showműsornak” tartja Sánchez bejelentését és nem bízik abban, hogy a döntés valódi következményekkel fog járni a katalán függetlenség tekintetében.

A döntést a spanyol Legfelsőbb Bíróság is elítélte – egy jogilag nem kötelező érvényű állásfoglalásban az intézmény kifejezte, hogy nem értenek egyet a kegyelemben részesítéssel, mert az elítéltek nem fejeztek ki semmilyen megbánást cselekedeteikért.

Minden bizonnyal a Sánchez-kormány döntésére befolyással bírt, hogy a kisebbségben kormányzó koalíciónak része a függetlenségpárti Baloldali Katalán Republikánus Párt is.

Viszont a döntés egyúttal egy olyan időszakban született, amikor a jobboldali és spanyol nacionalista pártok feltörekvőben vannak – a legutóbbi madridi régiós választást a néppárti jelölt, Isabel Díaz Ayuso nyerte, aki azzal a mondatával vált hírhedtté, hogy „ha lefasisztáznak, akkor tudod, hogy jó úton jársz”. A választáson a Franco tábornokot példaképnek tekintő szélsőjobboldali Vox-párt negyedik helyen futott be, melynek vezetője egyébként nemrég kedélyesen beszélgetett Budapesten Orbán Viktorral és Novák Katalinnal. A kampány alatt több baloldali politikusnak, köztük a spanyol belügyminiszternek is töltényeket és halálos fenyegetéseket küldtek postán, egyikük pedig mindezek nyomatékosítására még egy véres kést is kapot. Ebben a politikai légkörben különösen üdvözítő Sánchez döntése, mert a jobboldali nacionalista hullámnak nem felülve részesítette kegyelemben a szakadár katalánokat.

Címlapkép: Wikimedia Commons