Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győzött a szakszervezet a veresegyházi GE-gyárban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Június folyamán kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a dolgozók a GE Aviation veresegyházi gyárában annak érdekében, hogy „tisztességes bérmegállapodás” szülessen a 2021-es évre vonatkozóan, ahogy erről akkor a Mérce is beszámolt. A szakszervezet szerint akkor a dolgozók 30-40%-a sztrájkolt, a cég szerint 10%-uk szüntette be időlegesen a munkát.

A munkáltató mindössze 4%-os ajánlatot tett 2021-re úgy, hogy az év második felében emelné ennyivel a béreket, ráadásul nem egységesen, hanem differenciáltan, a teljesítményértékelésnek megfelelően, mondta el korábban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a szakszervezet sajtótájékoztatóján.

A VDSZ a figyelmeztető sztrájk után határozatlan idejű sztrájkot hirdetett június 23-ára, ami végül jobb belátásra térítette a GE Aviation vezetését, ami egy nappal a munkabeszüntetés előtt belement, hogy december 31-ig garantálja a dolgozóknak azokat a juttatásokat, amelyek szeptember 22-én lejártak volna.

A következő kihívás Székely Tamás szerint a június 30-án kezdődő, kollektív szerződésről szóló tárgyalássorozat lesz a szakszervezet előtt, amelyen november 15-ig kell megállapodásra jutniuk a munkáltatóval.

„Ki kell emelni, hogy ez a dolgozóknak az érdeme. Azzal, hogy összefogtak, és a szakszervezettel közösen figyelmeztetősztrájkot tartottak, szerveződtek, erre az évre a bérfenyegetettség tulajdonképpen megszűnt.”

– nyilatkozta a Mércének Székely Tamás, aki azt is hozzátette: bízik benne, hogy közösségépítés szempontjából is hasznos volt ez a küzdelem.

A VDSZ-esek korábban optimizmusuknak adtak hangot, különös tekintettel arra, hogy a tavalyi év nyereségét céltartalékba rakta a cég, ezért a 9 millió forint, ami az ez évi bérmegállapodás alapját adná, Székely szerint finanszírozható. „De úgy is finanszírozható, ha az irodai folyosókon két napig lekapcsolnák a lámpát, mert akkora összegről van szó, amely igazából zsebből kifizethető egy ekkora nyereséggel rendelkező cég esetében” – jelentette ki korábban a szakszervezeti vezető.

Székely Tamás  korábban úgy nyilatkozott, hogy a cég megfélemlítő, kényszerítő kampányba fogott az után, hogy a szakszervezet bejelentette a sztrájkot, ezért sokan úgy érezték, hogy a munkájukat veszélyeztetnék a részvétellel.

Címlapkép: VDSZ / Facebook