Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A zsebébe kell nyúlnia, aki meghosszabbítaná a védettségi igazolványát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Módosult a védettségi igazolványokról szóló rendelet, olvasható a pénteken megjelent Magyar Közlönyben.

Azoknak, akiknek lejárt vagy hamarosan lejár a védettségi igazolványa, immár lehetőségük lesz meghosszabbítani azáltal, hogy igazolják, hogy a szervezetükben található megfelelő számú koronavírus-antitest.

Az igazoláshoz az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, Magyarországon működő egészségügyi szolgáltató által üzemeltett laboratóriumban elvégzett vizsgálat szükséges.

Ha a vizsgálat igazolja, hogy  az illető szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van – s az utóbbi időszakban nem volt pozitív antigén gyorstesztje vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredménye – meghosszabbítható lesz az igazolása.

Sajnos a Magyar Közlöny sem azt nem részletezi, hogy ingyenes tesztre lehetőség lesz-e, sem pedig azt, hogy pontosan milyen antitest vizsgálat szükséges az igazolvány meghosszabbításához.

Pillanatnyilag a tesztek ára hatóságilag rögzített, s nem haladhatja meg a 11 ezer forintot. A vizsgálat önköltséges. Az igazolvány kiállításának is költsége van, 3 ezer forint, amelyről a 60/2021-es kormányrendelet szól.

Az interneten számos olyan egészségügyi szolgáltatóra bukkanhatunk, amely antitest-vizsgálatot végez. Ezeknek a teszteknek az ára 7 ezer és 11 ezer forint közt mozog, s pár napon belül mutatnak eredményt. Más szolgáltatók antitest gyorstesztet kínálnak.

Ám sok szolgáltató megjegyzi, hogy a vizsgálat idpontjára hatással van a védőoltás típusa is – amennyiben valaki már a vakcina felvételét követően kíváncsi arra, kialakultak-e a szervezetében az antitestek.

Abban is különbség van, hogy milyen tesztek készülnek. Bizonyos vizsgálatok a tüske fehérje (spike-protein) ellenanyag szintjét mérik, míg más antitest-vizsgálatok a nukleokapszid elleni ellenanyag szintjét tárják fel. Az utóbb említett teszt a vírus örökítőanyagát burkoló fehérjére irányul.

Mikor jár le?

Azok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, egy meghatározott ideig érvényes védettségi igazolványt kaptak. Azoknak, akik igazoltan fertőzöttek voltak, 6 hónapig érvényes a kártya, s ezt azt a hatóság számukra is ingyenesen állította ki, míg azoknak, akiknél utólag egy ellenanyag-vizsgálat bizonyította be, hogy átestek a koronavíruson, 4 hónapig érvényes.

Ezzel ellentétben akik beoltatták magukat, azoknak nem szerepel lejárati idő az igazolványukon, csak az oltás időpontja. Fontos azonban, hogy aki nem megy el a második oltására, attól megvonják az igazolvány érvényességét.

(Magyar Közlöny, Webbeteg, Portfolio, Kormány.hu, Hvg.hu, Mérce)
Címlapkép: MTI/Balázs Attila