Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Most, hogy lassan vége a járványnak, egyszeri támogatást kapnak a járványban érintett önfoglalkoztatók

Ez a cikk több mint 2 éves.

219 ezer forintot igényelhetnek azok az önfoglalkoztatók, akik alkalmazottak híján nem voltak jogosultak bértámogatásra – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Az egyszeri támogatásra mintegy 100-120 ezer önfoglalkoztató lehet jogosult.

A Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosítás 56 olyan önfoglalkoztató főtevékenységet határozott meg, amit érintettek a járványügyi korlátozások és ezért támogatásra jogosultak. Ezek között van vendéglátás, előadó-művészet, fodrászat, járművezetés oktatás stb.

A támogatást kérelmezni kell, az egyoldalas kérelem hamarosan elérhető lesz a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.

A személyi jövedelemadó-törvény alapján adózó vállalkozók (a katásokkal, kivásokkal és átalányadózókkal ellentétben) eddig nem részesültek állami támogatásban, pedig a koronavírus-járvány őket is ugyanúgy sújtotta, mint az egyéb módon adózó vállalkozásokat. Felmerül a kérdés, hogy a kormány miért csak most, a járvány lecsillapodtával nyújt nekik egyszeri segítő kezet.

De fel lehetne vetni azt is, hogy hol marad a támogatása azoknak, akik a járványügyi korlátozások feloldása után sem tudtak visszakerülni a régi kerékvágásba, mert elvesztették munkájukat. Csak áprilisban több tízezren váltak munkanélkülivé. Ezért halaszthatatlan lenne más juttatásokon kívül az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbítása is, ami jelenleg csupán három hónapra szól.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd