Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: már 16 éven aluliak is járhatnak zenés rendezvényre, átalakul a magyar védettségi igazolvány

Ma reggel is Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, utóbbi megjegyezte: a vírus lecsengése miatt ez az utolsó tájékoztató, amit még online tartanak, lassan újra visszatérnek a normál kerékvágásba és jelen lehetnek újságírók is.

Gulyás miniszter ezután beszámolt a tegnapi kormányzati ülésen elhangzottakról, ahol első körben a járványról tárgyaltak és kimondták, hogy a harmadik hullámot sikerült letörni. A fertőzések, pozitív tesztek száma alacsony, kezdünk közel kerülni a tavaly nyári adatokhoz. Gulyás Gergely szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarországon keleti és nyugati vakcinákkal is oltottak.

Arról is beszámolt, hogy a közelmúltban elhunytak nem voltak beoltva. Az oltottak száma jelenleg 5,2 millió, ami azt jelenti, hogy a regisztráltak 92 százaléka megkapta már valamelyik vakcinát.

Az, aki oltatná magát, 1-3 napon belül megteheti ezt időpontfoglalással vagy a háziorvosánál.

A magyar társadalom védettsége Gulyás információi 60-70 százalék között van, ebbe együttesen azok is beleszámítanak, akiket beoltottak és akik a fertőzésen estek át.

Gulyás azt mondta, hogy az egyes vakcinák hatékonysága közötti különbségek csekélyek. A 3,7 millió ember közt, akik második oltásukat is megkapták, 8 ezren voltak, akik megbetegedtek. A pontos arányokat is ismertette:

  • 1,5 millió ember kapta meg mindkettő Pfizert, közülük 3657-en betegedtek meg 7 napon belül, 268-an hunytak el,
  • a Modernát kapottak közül 204-en betegedtek meg, 24-en hunytak el,
  • az AstraZenecát kapott 181 ezer fő közül 816-an betegedtek meg és 12-en haltak meg,
  • 809 ezer Szputnyik után 697-en betegedtek meg és 13-an hunytak el,
  • a Sinopharmot kapó 850 ezer főből pedig 2800 megbetegedést, valamint 206 halálozást tartanak számon.

Ezután Gulyás az Uniós védettségi igazolványról számolt be, digitális és papíralapú igazolványról van szó, amelyet június 15-tól vezetnek be. A magyar védettségi igazolvány digitális verziója ehhez igazodva ekkorra tartalmazni fogja azt is, kit milyen hatóanyaggal és mikor oltottak be.

Ezen kívül szó esett még arról is, hogy elkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása és hogy táncos-zenés rendezvényeket már 16 éven aluliak is látogathatnak.

Egy újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely pedig azt válaszolta, hogy a Fudan Egyetem megépítése még csak „a tervezőasztalon van”, ha a pontos tervek elkészülnek, a kormány majd eldönti, támogatja-e a beruházást.