Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén elmarad a béremelés a fővárosi közszolgáltatóknál, 2024-ig ígértek kompenzációt a dolgozóknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Fővárosi Önkormányzat költségvetési helyzete nem nyújt lehetőséget egy idei béremelés lebonyolítására, ezért 2022 és 2024 között, egy hároméves bérmegállpodás keretében kompenzálja a közszolgáltaó cégek dolgozóit Budapest – írja csütörtöki közleményében a Városháza.

A fővárosi bérszövetséget alkotó szakszervezetek képviselői, illetve a Fővárosi Önkormányzat nevében Karácsony Gergely főpolgármester aláírták ma a 2021-2024. évi időszakra vonatkozó fővárosi bérpolitikai megállapodást.

A megállapodásban a következő érdekképviseletek érintettek: a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetség (BKSZSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezet (SZÁD), illetve a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).

Mint arról a Mércén beszámoltunk korábban, február végén alakítottak bérszövetséget azok a fővárosi közszolgáltató cégeknél működő szakszervezetek, amelyek nem fogadták el a „0 százalékos” béremelési ajánlatokat. A szerveződés tagjai bár tisztában voltak a járvány – illetve a kormány elvonásai – okozta nehéz gazdasági helyzettel, és a kormánynak az önkormányzatokat ellehetetlenítő lépéseivel, a béremeléstől ennek ellenére sem akartak eltekinteni. Kordás László, a bérszövetséget koordináló Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke korábban úgy nyilatkozott: „Éppen most, amikor meredeken emelkednek az élelmiszerárak, s egyre költségesebb egy család fenntartása, a közszolgálati dolgozóktól sem lehet megtagadni az életszínvonal szinten tartásához szükséges béremelést.”

A csütörtökön megkötött megállapodás értelmében a 2021-es évre a főváros anyagi helyzete miatt elmarad a béremelés, a 2022 és 2024 között viszont a minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés százalékos mértékeinek számtani átlagával való emelésen felül

további béremeléshez szükséges forrást is biztosít a Városháza.

Abban is megegyeztek a felek, hogy 2022 és 2024 között az adott évre vonatkozó bérfejlesztés mértékének meg kell egyeznie a minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés százalékos mértékeinek számtani átlagával.  Emellett azt is rögzítették a felek, hogy az egyes munkáltatók és a náluk működő szakszervezetek a minimálbérről szóló kormányrendelet kihirdetését követő 30 napon belül, de legkésőbb a tárgyév február 15-ig megállapodnak majd.

Ezen túlmenően a Fővárosi Önkormányzat a 2021. évben a megállapodásban vállalja, hogy amennyiben a kormány ígéreteinek megfelelően 2021-ben is csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, úgy a felszabaduló forrásokat a Fővárosi Önkormányzat teljes mértékben béremelésre fogja fordítani.

A Főváros vállalja azt is, hogy a létrejövő – a bécsi, illetve német nagyvárosokban jól ismert, úgynevezett stadtwerke-modellhez hasonlatosan működő –  BKM Budapesti Közművek Zrt. esetében az átalakulás nem érinti a korábbi kollektív szerződésekben rögzített munkavállalói juttatásokat, a meglévő kollektív szerződéseket nem szűnteti meg, valamint elősegíti kollektív szerződések létrejöttét azokon a területeken, ahol még nem került sor annak megkötésére.

A Főváros vállalja továbbá, hogy 2021. év végéig nem kezdeményez csoportos létszámleépítést, nem növeli a kiszervezések mértékét, 2022 végéig emelt kapacitásokkal fenntartja a Fővárosi Álláskereső Irodát.

Ezenkívül 2021 végéig a megállapodó felek együtt pedig kidolgozzák a Budapest-pótlék egységes rendszerét.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd