Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A megszálló törökök és szövetségeseik mesterségesen változtatják meg szíriai kurd területek lakosságának összetételét

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint két tucat emberi jogi szervezet fordult az ENSZ-hez és a világ nagyhatalmaihoz, hogy „szüntessék meg” a török megszállást az észak-szíriai Rojava területén található Afrinban és környékén.

A jogvédő szervezetek jelentése szerint a török hadsereg és a velük szövetséges szír zsoldoscsapatok megszállása előtti időkben Afrin lakosságának 96 százalékát adták a kurdok, ebből mára, néhány év leforgása alatt 25 százalék maradt.

Nemrég derült ki az is, a területet jelenleg ellenőrző török-szövetséges iszlamista milíciák kiskorú kurd és jezid lányokat adtak el szexrabszolgának a területről a Líbiában ugyancsak török szövetségben harcoló zsoldosoknak.

Törökország 2018 március 18-án indított támadást a vele szövetséges helyi lázadó csoportok segítségével az észak-szíriai Afrin térsége ellen, kihasználva a szíriai polgárháború, és az Iszlám Állam elleni kurdok vezette harc okozta zavaros helyzetet. Az agressziót a török állam azzal indokolta, hogy a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) kapcsolatban állnak a Törökország délkeleti részén gerillaháborút folytató, több ország által terrorszervezetként nyilvántartott baloldali kurd párttal, a PKK-val.

Az úgynevezett „Olajág-hadművelet” befejezése után az addig a YPG és Női Védelmi Egységek (YPJ) által ellenőrzött afrini régiót szisztematikusan kifosztották a török csapatokkal vállvetve harcoló dzsihadista különítmények. Sok kurd civilt elüldöztek földjeikről és házaikból, ahova aztán dzsihadisták költöztek be. Azóta élet és halál urai lettek, tavaly például egy mindössze tíz éves, Down-kóros kisfiút raboltak el édesapjával és nagyapjával együtt, szabadon engedéséért pedig 10 000 dollárt kértek a családtól. Miután azt nem tudták kifizetni nekik, ők kivégezték a három fogva tartottat.

Az Emberi Jogok Afrini Szervezete jelentése szerint az elmúlt évben több száz helyi nőt és nem kevés kiskorú lányt raboltak el fegyveresek, hogy aztán Líbiába szállítsák őket, ahol a helyi dzsihadistáknak adják el őket szexrabszolgának. A Skynewsnak sikerült interjút készítenie egy kurd nővel, akinek elmondása alapján Afrinban állandósultak az emberrablások, elsősorban fiatal lányok esnek a dzsihadisták áldozatául, mivel a legtöbb pénzt kiskorú szexrabszolgákért kapnak.

A török megszállás során olyan szíriai arabok ezreit telepítették be az afrini térségbe, akik az ország más területeiről menekültek a Basár al-Aszad vezette offenzívák elől. Ezek a betelepítések jelentősen megváltoztatták a jelentés szerint a térség demográfiai viszonyait. Az emberi jogi szervezetek szerint a lakosságot 75 százalékát jelenleg arab és türkmén betelepítettek adják. A jelentés Ankarát vádolja Afrin demográfiai viszonyainak megváltoztatásával.

(kurdistan24.net)