Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Félrenéznek a hatóságok a környezetromboló biatorbágyi focipálya ügyében Szél Bernadett szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Folytatódik a biatorbágyi Madár-forrás ügye, miután Szél Bernadett független országgyűlési képviselő panaszt nyújtott be a Budaörsi Rendőrkapitányság eljárásával szemben. A képviselő szerint „döbbenetesen átlátszó módon nem látják bizonyíthatónak a környezetkárosítást” a rendőrségnél.

A nagyjából 14 ezer lakosú Biatorbágyon most épül a harmadik focipálya néhány méterre a Madár-forrástól, amely amellett, hogy kirándulók kedvelt kiindulópontja, az Országos Ökológiai Hálózat pufferterületének is része. Mint arról év elején beszámoltunk, a nagy lakossági felháborodást kiváltó építkezés előkészítő munkálatai még azelőtt indult meg, hogy Tarjáni István fideszes polgármester megrendelte volna az ezzel kapcsolatos környezeti hatástanulmányt, amely végül utólag megállapította: a focipálya nem jelent veszélyt a környezetre.

Csakhogy erről sem a szeptemberben tüntetést is szervező lakosság, sem az ügyben feljelentést tett képviselő nincs meggyőződve. Szél mai beszámolója szerint bár a rendőrség is elismerte a feljelentésében szereplő 1 méternél nagyobb – és emiatt hivatalosan engedélyköteles – talajszint-változtatást, a fák gyökereinek elvágását, illetve az élőlényekben gazdag humusz és a felszíni természetes növényzet elpusztítását, a képviselő szerint végül megoldották, „hogy ne kelljen semmit csinálniuk”.

Arra hivatkoztak ugyanis, hogy az önkormányzat két külön építési engedélyezési eljárási kérelmet adott be: egyet a tereprendezésre és egyet a pályaépítésre, ami Szél álláspontja szerint már önmagában is aggályos, mivel a két tevékenység egymást feltételezi.

A tereprendezésről az építésügyi hatóság megállapította, hogy „önmagában nem minősül építési tevékenységnek”, így nincs hatásköre az eljárásra, majd a másik kérelemben, a pályaépítésnél már meg sem említették a maximális 1 méter mélységet, ameddig engedély nélkül letolhatták volna a hegyoldalt.

Mint a képviselő emlékeztet, ebből végül 5 méter lett, ennek ellenére ezt azzal szüntette meg az építéshatóság, hogy nem engedélyköteles.

Csakhogy a képviselő szerint a két eljárást összevonva ki kellett volna mondania a rendőrségnek, hogy az 1 méternél nagyobb szintkülönbséget eredményező tereprendezés az Országos Ökológiai Hálózat pufferterületén engedélyezhető-e vagy sem.
„Úgy látom, nem csak a rendőrség néz félre, de a kormányhivatal is — most azonban betámadtam ezt az átlátszó eljárást, a természet és a helyi lakosság védelmében” – fogalmaz Szél.

Címlapkép: Szél Bernadett / Facebook