Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Wales kipróbálja a feltétel nélküli alapjövedelmet

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kísérleti jelleggel bevezetik a feltétel nélküli alapjövedelmet Wales-ben, írja a BBC. Ennek értelmében az országban a felnőttek rendszeres pénzösszegben fog részesülni alanyi jogon, ami elegendő lesz az alapvető kiadások fedezésére.

A további részletek egyelőre még nem ismertek, a munkáspárti Mark Drakeford, Wales első minisztere egyelőre annyit mondott, a tesztelési fázisban azt szeretnék megnézni, az FNA valóban beváltja-e ígéretét, azaz csökkenti-e az egyenlőtlenségeket és segít-e a szegénységben élők helyzetén. Drakeford hngsúlyozta, ez  egyelőre csak egy kísérleti projekt, miután Wales az Egyesült Királyság tagjaként önállóan nem hozhat ilyen horderejű döntéseket hosszú távra.

Sophie Howe, Wales „jövő generációs” biztosa és egyben a kísérlet támogatója elmondta, ez egy hatalmas pillanat az FNA-kampány számára, és jelentős elköteleződés az első minisztertől, hogy így akar küzdeni a Wales-ben fellelhető szegénység és egyenlőtlenségek ellen.

A javaslat mögött egyébként a Wales-i Plaid Cymru párt áll, akik azért kampányoltak az FNA kipróbálása mellett, hogy az ország felkészüljön egy olyan jövőre, ahol a munka már más szerepet tölt be az emberek életében, köszönhetően az automatizációnak és a mesterséges intelligenciának.

A kezdeményezést a Liberális Demokraták is támogatják, mivel úgy vélik, az alapjövedelem nemcsak hogy csökkenti az egyenlőtlenségeket, de a jóllétet is elősegíti és a lokális gazdaságot is erősíti.

A Konzervatív Párt azonban azt nyilatkozta, nem támogatják a kísérletet, mert szerintük nem az alapjövedelem a megoldás a szegénység kezelésére, sőt szerintük csak növeli azt, illetve egy olyan 2018-as cikkre hivatkoztak válaszukban, amely szerint az FNA megfizethetetlen a kormányok számára.

„Az első miniszternek folytatnia kell a walesi gazdaság beindítását, hosszú távú, jól fizetett munkahelyek létrehozását az emberek számára, ahelyett, hogy Wales-t használná petricsészeként a kudarcos baloldali politikákhoz” – nyilatkozta a párt.

A feltétel nélküli alapjövedelem kérdésével gyakran foglalkozunk a Mércén, a témával kapcsolatos írásaink itt olvashatóak el.

Címlapkép: bluebugie / Pixabay