Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy ország, ahol könnyebb felemelkedni és nehezebb lecsúszni – Karácsony ismertette miniszterelnök-jelölti vízióját

Ez a cikk több mint 2 éves.

Karácsony Gergely a mai napon élete meghatározó helyszíneiről jelentkezett be Facebook-oldalán élőben. Miután szülőfalujában bejelentette miniszterelnök-jelölti indulását az ellenzéki előválasztáson, második állomása Debrecen volt, ahol (kisebb technikai problémát követően) arról beszélt: a város azért fontos számára a mai napig, mert itt töltötte diákévei nagy részét, és itt élte meg a rendszerváltást is – ezekről a bejelentkezésekről itt írtunk bővebben.

Karácsony a napot már Budapesten zárta, hogy itt ismertesse programját. Habár a bejelentkezésen valójában nem sok gyakorlati javaslat vagy ígéret hangzott el,  a miniszterelnök-jelölt átfogóbb víziójáról azért elég sokat megtudhattunk.

Karácsony a bejelentkezés elején arról beszélt, hogy minden szülőnek és családnak jár, hogy kihozza gyerekéből a legjobbat, és olyan országot szeretne formálni, ahol mindenki a saját sorsának főszereplője lehet.

Hangsúlyozta, jelenleg több millió ember számára a kiszolgáltatottság a valóság, nekik pedig változást kell biztosítani és jóvátételt. A miniszterelnök-jelölt elmondta, olyan Magyarországot szeretne, ahol sokkal könnyebb felemelkedni és sokkal nehezebb lecsúszni, és ahol senkinek nem kell nyomorogni.

Karácsony azt is leszögezte, hogy nem helycserére van szükség a jelenlegi hatalommal szemben, és nem is bosszúra, hanem valódi változásra. „A trónszéket kell kivontatni a magyar politika színpadáról” – mondta.

A jelenlegi főpolgármester szerint a  magyarok életéből a szabadság, a béke és az emberség hiányzik leginkább, hozzátéve, hogy a megosztottság a gazdaságnak is rossz és a lelkünket is mérgezi.  Ezt követően Göncz Árpád volt köztársasági elnököt idézte, aki egyszer azt mondta, azokat kell szolgálnia, akiknek szolgálójuk nincsen.

Karácsony az aktuális politikai ügyekre is reflektált, felrótta a kormánynak a Fudan Egyetem körüli botrányt, a Szabolcs utcai hajléktalankórház kiürítési szándékát, az új lakástörvény tervét az önkormányzati ingatlanok privatizálásáról, és azt, hogy csak adatokként és statisztikaként kezelik közel 30 ezer embertársunk koronavírus általi halálát.

A beszéd leghangsúlyosabb részére a végén került sor, amikor is Karácsony életre hívta a 99 Mozgalmat, ami elmondása szerint nem a pártok helyett, hanem a pártok mellett akarja a változást szolgálni Magyarországon.

A 99 Mozgalomhoz számos híresség vagy ismert értelmiségi is csatlakozott, többek között Alföldi Róbert rendező, Osvárt Andrea színésznő, Tarr Béla filmrendező, Ferge Zsuzsa szociológus vagy Bod Péter Ákos, közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és Bozóki András politológus, volt kulturális miniszter – írja a HVG.

Ehhez a közösséghez bárki csatlakozhat, akár bármelyik demokratikus pártnak tagja, akár nem. A mozgalom célja Magyarország újraegyesítése, és ehhez egy 9 pontos programot dolgoztak ki, amelyeket szeretnének megvitatni az emberekkel.

A 9 programpont a mozgalom weboldalán már elérhető, és itt már jóval több konkrétum van arról, milyen intézkedésekre lehet számítani Karácsony miniszterelnöksége esetén.

A programban többek között olyan célkitűzések olvashatóak, mint a szegénységben élőket és a vagyon nélküli, első lakást keresőket előnyben részesítő lakáspolitika, a családtámogatás emelése és a gondoskodási válság felszámolása.

Ezen kívül a 99 Mozgalom a gazdaságpolitikával kapcsolatban azt írja, átfogóan felülvizsgálják az adórendszert, helyreállítva annak progresszivitását. Hangsúlyozzák, hogy igazságos és emberközpontú munkaviszonyokat szeretnének, ugyanis „szakítani kell azzal a gondolkodással, amely túlhajtott, bármikor lecserélhető, statisztikaként számontartott munkaerőként tekint az emberekre”.

A gazdaságösztönző politikájuk középpontjában a kis- és középvállalkozások állnak, illetve az ő együttműködésük, partneri viszonyuk a globális gazdasági szereplőkkel.

A vidék felemelése is hangsúlyos szerepet kap a programban, amelyről a 99 Mozgalom többek között azt írja, javítani szeretnének a kis települések lakóinak életminőségén, támogatnák a helyi vállalkozásokat, és olyan közösségi közlekedést építenének, amelyben a vasút és a közúti közlekedés szerves, egymásra építő egységet alkot.

A program ezen kívül olyan ígéreteket is tesz, mint:

  • A kormányzás minden területére kiható környezetvédelem és fenntarthatóság;
  • Európai szinten GDP-arányos egészségügyre való költés;
  • A kormányzás demokratikus és jogállami jellegének helyreállítása;
  • Esélyteremtő oktatás a tanárok és intézmények autonómiájával, a tanárképzés átalakítása, a szegregációs mechanizmusok következetes felszámolása;
  • Magyarország bizalmának megerősítése a nyugati szövetségeseinkkel, „biztosítva megbecsült helyünket a szabad és a szabadságért küzdő világ országainak körében”;
  • Harc a korrupcióval, új részvételi módszerek kialakítása az átláthatóság jegyében.

A 99 mozgalom programja itt olvasható el teljes egészében.