Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszava: Magyarország utolsóként juthat hozzá az uniós helyreállítási alaphoz

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Európai Bizottság irányítói szerint annyira rosszak az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar tervek, hogy ebben a formában nem támogatják, írja a Népszava. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint egyébként szó sincs arról, hogy visszadobták volna a kormány tervét, azt ugyanis még be sem nyújtották.

Az április 23-án tartott munkavacsorán a Népszava brüsszeli tudósítójának információja szerint Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, Céline Gauer, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője és Björn Seibert kabinetfőnök vettek részt, magyar részről pedig Orbán Viktor miniszterelnök, Gulyás Gergely miniszter és Bóka János, uniós ügyekért felelős államtitkár.

A lap forrása szerint Céline Gauer világossá tette, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemek számára nem fognak tudni pénzt adni, von der Leyen pedig azt igyekezett hangsúlyozni: most kizárt a politikai egyezség.

Gulyás Gergely április 24-én jelentette be nyilvánosan, hogy a kormány nem kér a helyreállítási hitelből, csak vissza nem térítendő támogatásokat vesz igénybe, a felsőoktatás fejlesztését pedig megoldják saját költségvetésből.

Az EB állítólag már december óta folyamatosan jelezte problémáit, ugyanis semmilyen garanciát nem lát arra, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd a rájuk bízott vagyonnal. Bár korábban a kormány azt közölte, az elsők között adjuk be a tervezetünket a helyreállítási alap felhasználására, ám ezek alapján Brüsszelben már úgy látják, inkább az utolsók között leszünk.

Nyolc Európai Parlamenti képviselő még áprilisban írt levelet arról von der Leyennek: megeshet, hogy a Magyaroszágnak jutó helyreállítási összegnek körülbelül húsz százaléka eltűnhet, ugyanis ezt az Orbán-kormány a felsőoktatás modernizálására szánná. Ám mivel a kormány lehetővé tette a az egyetemek alapítványok alá szervezését, ez a folyamat már zajlik, és ezek az alapítványok ellenőrizhetetlenek, az állam által irányíthatatlanok lesznek, így voltaképpen az ide küldött uniós támogatás is eltűnik szem elől.

A Népszava egyik forrása úgy fogalmaz: akár „Orbán rémálma” is megvalósulhat, vagyis annyira lemaradunk, hogy az Európai Tanácsnak végül külön kell majd döntenie a magyar tervezetről.

Gulyás Gergely miniszter Facebook oldalán bírálta és hazugságnak nevezte a Népszava cikkét:

Így gyárt álhíreket a baloldali média. A magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnökének találkozója…

Közzétette: Gulyás Gergely – 2021. május 11., kedd

„A magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnökének találkozója kifejezetten baráti volt. Ott voltam, a Bizottság elnöke részéről egy szó sem hangzott el abból, amit a Népszava a szájába ad. Ahogyan Magyarország, úgy a 27 tagállamból 20 másik sem akarja államadósságát további uniós hitellel növelni. A helyreállítási tervet pedig számtalan konstruktív egyeztetés után ma este nyújtjuk be, tehát logikailag könnyen belátható, hogy nem lehet „visszadobni” azt, amit be sem nyújtottunk”

-írja.

Május elején Jávor Benedek, volt EP képviselő is kifejtette véleményét a helyreállítási alap magyar igénybevételi tervezetéről:

„A magyar kormány teljes káoszba fullasztotta a Helyreállítási Alap felhasználásának előkészítését. Mostanra már a kormány sem tudja, pontosan mit csinál és kérdés, hogyan fog kitalálni a saját maga által létrehozott útvesztőből.”

Jávor szerint hiába állítja magabiztosan Gulyás miniszter, hogy Magyarország az elsők közt nyújtja majd be helyreállítási tervét, több ponton is elsiették ennek bejelentését. Véleménye szerint az önkormányzatokkal fél éven keresztül szabotálták a konzultációt, amelynek a végén „egy 13 oldalas, semmitmondó, értékelhetetlen szöveget” publikáltak a konzultációs honlapon. Mivel magát a tervet váratlanul, két héttel a határidő előtt hozták nyilvánosságra, esélyt sem biztosítva az egyeztetésre.

Tíz nappal később, Orbán és von der Leyen találkozóját követően a kormány váratlan ellenállásba ütközött a Bizottság részéről az alapítványokba kiszervezett felsőoktatás finanszírozását illetően, a szakmailag elfogadhatatlan terv miatt az EB több ponton is változtatást kért.

A magyar kormány teljes káoszba fullasztotta a Helyreállítási Alap felhasználásának előkészítését. Mostanra már a…

Közzétette: Jávor Benedek – 2021. május 3., hétfő

Az Európai Bizottság arra számít, hogy legkésőbb június elejéig minden nemzeti helyreállítási terv befut majd Brüsszelbe, a 27-ből eddig 14 tagállam nyújtotta be végleges programját, ezek két hónapon belül értékelik. Az EB arra számít, hogy kezdetben hat-hét ország fogja igénybe venni a felajánlott kedvezményes hitelt, a többiek egyelőre csak a vissza nem térítendő támogatásokra pályáznak, de ez később még változhat.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs