Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb beteghullámra készülnek a kórházakban, míg a rendelők szakemberhiánnyal küzdenek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csütörtöktől újraindulnak a megelőzést szolgáló, szervezett onkológiai szűrővizsgálatok, valamint május 3-ától az egynapos sebészeti beavatkozások, jelentette be közösségi oldalán Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere. Eközben budapesti ellenzéki polgármesterek nyílt levélben fordultak Káslerhez, melyben arra kérik a minisztert, hogy helyezzék vissza a fővárosba az onnan elvezényelt orvosokat és egészségügyi szakápolókat.

Ficzere Andrea a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta, az intézmények felkészültek a betegek fogadására. A diagnosztikai egységek készen állnak a szűrővizsgálatok újraindítására, és azok a járó- és fekvőbeteg részlegek is be tudnak kapcsolódni, ahol a Covid-ellátás nem jelent különösen nagy terhet. Az elnök hozzátette, az elektív ellátások beindítása fokozatosan kell hogy történjen, hiszen megfelelő kapacitásokkal kell rendelkezniük az esetleges covidos vagy poszt-Covid tünetekkel jelentkező betegek vizsgálatára és kezelésére is.

Ficzere Andrea szerint sok olyan beteg van, aki alig várta, hogy amint enyhül a járványhelyzet elkezdődjön az ellátása, ezért ez hosszabb időt fog igénybe venni. Az elnök szerint fontos, hogy majd a kórházakban lévő kapacitásokat most erre fordítsák.

Kásler Miklós a Facebookján jelentette be, május harmadikától újraindulhat az egynapos sebészeti ellátás, a megfelelő járványügyi intézkedések betartása mellett. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint mivel csökken a kórházakban kezelt covidos betegek száma, így várható, hogy belátható időn belül újra elindulhat az elektív ellátás a járó- és fekvőbeteg-ellátó osztályokon is.

Az ellenzék szerint a budapesti szakrendelőkben viszont nagyon kevés az egészségügyi dolgozó, amely akadályozza a betegellátást. Éppen ezért, a kormányzati enyhítésekre és a kórházi terhek csökkentésére hivatkozva kérik a kivezényelt egészségügyi dolgozók visszahelyezését a fővárosi kerületekbe.

Csütörtökön több budapesti kerület polgármestere is nyílt levélben hívta fel az emberi erőforrások miniszterének figyelmét a szakemberhiányra a főváros járóbeteg ellátásában. A levél Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős, DK-s főpolgármester-helyettes Facebook oldalán jelent meg, melyet a Demokratikus Koalíció több tagja is aláírt, köztük dr. Kiss László a III. kerület polgármestere, Niedermüller Péter Erzsébetváros polgármestere, Dr. László Imre XI. kerületi, Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi polgármester, valamint Szaniszló Sándor a XVIII. kerület polgármestere.

Az aláírók szerint átgondolatlan volt a kormánydöntés, amivel elvezényelték a szakrendelőkből az orvosokat és az egészségügyi szakápolókat, ezzel tragikus mértékben ellehetetlenítve az érintett városokban folyó, járóbeteg ellátást.

Elmondták, a döntés alapján Budapestről több mint kétszáz orvost és szakápolót vezényeltek ki határozatlan időre más szolgálati helyre. Ennek következtében a szakrendelők többsége csak csökkentett óraszámban tud betegeket fogadni, de van olyan kerület is, ahol több járóbeteg ellátás is megszűnt. A polgármesterek  arra kérik a minisztert, hogy a kilátásba helyezett kormányzati enyhítésekre tekintettel, illetve a kórházakra nehezedő terhelés csökkentése érdekében  május elsejei hatállyal tegyen eleget a következőknek:

  • helyezzék vissza a fővárosi kerületekből elvezényelt orvosokat és szakápolókat,
  • adják vissza a kerületektől elvont szakrendelői irányítási jogokat, valamint
  • oltásban részt vett orvosok és egészségügyi dolgozók munkáját ismerjék el tisztességesen.

A Demokratikus Koalíció budapesti polgármestereinek levele Kásler Miklós miniszterhez:

Tisztelt Miniszter Úr!

Az…

Posted by Gy. Németh Erzsébet on Thursday, April 29, 2021

A szűrővizsgálatok és az egynapos sebészeti beavatkozások újraindulásáról Müller Cecília is beszámolt az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. A tiszti főorvos azt is elmondta, hogy mától visszavonja a szociális intézményekben, idősotthonokban több mint egy éve fennálló látogatási tilalmat. Az látogathatja majd az idősotthonok lakóit, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, illetve és magukkal vihetik 18 évnél fiatalabb rokonukat is.

Az operatív törzs tájékoztatóján az aktuális járványügyi adatok is előkerültek: 2584 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 776 983 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 186 beteg, 5554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 3 870 222 fő, ebből 1 822 655 fő kapta meg a vakcina második adagját.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán