Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Naponta 17 menekült gyermek tűnik el Európában

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Lost in Europe nevű nemzetközi újságíró-kollektíva és Guardian közös vizsgálata alapján összesen 18 292 kísérő nélküli menekült gyermek tűnt el 2018 januárja és 2020 decembere között az európai országok valamelyikében.  Ez nagyjából  napi 17 eltűnt gyereknek felel meg 2018 óta.

Csak 2020-ban 5768 gyermek tűnt el 13 európai országban. Közülük legtöbben Marokkóból érkeztek Európába, de Algériából, Eritreából, Guineából és Afganisztánból is sokan menekültek. Az összesítés szerint a gyermekek 90%-a fiú, valamint minden hatodik 15 évnél fiatalabb volt. A vizsgálat során mind a 27 európai uniós országból, valamint Svájcból, Norvégiából, Moldovából és az Egyesült Királyságból is gyűjtöttek adatokat eltűnt kiskorúakra vonatkozóan. A gyűjtés során az információk sokszor hiányosak voltak, ami arra enged következtetni, hogy a tényleges számok sokkal nagyobbak is lehetnek.

A kutatás eredményei komoly kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az európai országok képesek-e, vagy éppen hajlandóak-e megvédeni a bajbajutott menekült gyermekeket. Federica Toscano a Missing Children Europe érdekképviseleti vezetője a Guardiannek elmondta, az eltűnt gyermekek nagy száma a gyermekvédelmi rendszer komoly hiányosságait mutatja. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a felügyelet nélküli menekült gyermekek különösen ki vannak téve az erőszak, a kizsákmányolás és az embercsempészet veszélyeinek.

,,A bűnszervezetek egyre inkább menekült gyermekeket vesznek célba, különösen azokat, akik felügyelet nélkül maradtak. Közülük sokan szexuális jellegű kizsákmányolás, valamint embercsempészet áldozataivá válnak, vagy épp koldulásra kényszerítik őket.”

A Lost in Europe és a Guardian arról is beszámol, hogy 2019 márciusában több mint 60 vietnámi gyermek tűnt el holland menedékházakból. A helyi hatóságok szerint a gyermekeket Nagy-Britanniába csempészhették, hogy kannabisz farmokon és műköröm szalonokban dolgoztassák őket. Herman Bolhaar, Hollandia emberkereskedelemért felelős referense szerint a nyomozás rámutatott, hogy közös európai összefogásra van szükség annak érdekében, hogy feltárják, hogy tűnhetett el több ezer kísérő nélküli menekült gyermek nyom nélkül.

Az európai migrációs hálózat 2020-as jelentése szerint, szinte minden tagországban részletes eljárások vannak érvényben a kísérő nélküli eltűnt kiskorúak felkutatására, azonban ezek nem mindig működnek megfelelően a gyakorlatban. A probléma része, hogy a bejelentést követően a hatóságok nem megfelelően követik nyomon az eltűnt gyermekeket, valamint a rendőrség és a menekültügyi vagy gyermekvédelmi szervek közötti együttműködés is hiányos.

Azonban nemcsak gyermekek vannak veszélyben.

A Földközi-tengeren a napokban legalább 130 menekült vesztette életét felborult gumicsónakokban, közölte pénteken az SOS Méditerranée francia humanitárius szervezet szóvivője.

A menekültek felkutatására kiérkező kereskedelmi hajók és egy jótékonysági szervezet hajója eddig tíz holtestet talált, azonban a csónakban ennél jóval többen, összesen 130-an utaztak.

Az önkéntesek által működtetett tengeri segélyhívó vonal, az Alarm Phone szerdán három vészjelzést is kapott líbiai vizeken rekedt csónakokról. Az SOS Méditerranée ez alapján indított kutatást „erősen viharos tengeren, hat méteres hullámok közepette” a bajbajutott vízi járművek feltérképezésére. A keresésben a szervezet Ocean Viking nevű mentőhajója, és három másik kereskedelmi hajó vett részt, akik végül rá is bukkantak a holtestekre, túlélőket azonban nem találtak.

A líbiai parti őrség ugyanakkor azt közölte, hogy az ország keleti partvidéke mentén sikerült kimentenie az egyik  vészjelzést leadó csónak utasait. „Sikerült megmentenünk egy csónakot, amely 106 embert szállított, és közülük ketten haltak meg” – mondta el pénteken Maszúd Ibrahim, a parti őrség szóvivője.

Az Alarm Phonea történtekkel kapcsolatban közölte, a ,,katasztrófa elkerülhető lett volna, viszont a hatóságok hagyták őket meghalni a tengeren”. A szervezet szerint április 21-én tíz órán át voltak kapcsolatban a menekült csónakokkal, és továbbították azok GPS koordinátáit az európai és a líbiai hatóságoknak. A Guardiannek elmondták, az európai hatóságok nem voltak hajlandóak felelősséget vállalni, ezért Líbiát nevezték meg az ügyben kompetensebb félként.

A földközi-tengeri migrációs útvonalon Líbia és Olaszország menekültügyi intézkedései komoly hiányosságokra engednek következtetni.  A nemrégiben közzétett, szicíliai ügyészek által készített titkos hangfelvételek arra világítanak rá, hogy az olasz hatóságok és a líbiai partiőrség teljesen közömbös a menekültekkel és a nemzetközi joggal szemben. Hiányos vagy nem megfelelő munkavégzésük pedig hozzájárul ahhoz, hogy száz menekült vesztette életét a tengeren.

Az ENSZ adatai szerint  a mostani szerencsétlenség áldozataival együtt ötszázra emelkedett a földközi-tengeri migrációs útvonalon idén odaveszett emberek száma.

(Guardian, Lost in Europe, HVG, Mérce)
Címlapkép: Egy férfi kézitáskában menekít ki egy gyereket Gútából 2018. március 15-én (Forrás: UNICEF)