Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Molinókkal tiltakoztak az I. kerületi Mészáros utcába tervezett turistabusz-parkoló ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Olvasónk küldött néhány fényképet azokról a molinókról, amiket tegnap reggel helyeztek ki az I. kerületi Mészáros utcában. A molinók az itteni területre tervezett turistabusz-parkolóra kívánják felhívni a figyelmet.

A MÁV tulajdonában álló területre 60 busz befogadására képes buszparkolót terveznek építeni, ahol szuvenírbolt, WC, büfé és rendezvényterem is üzemelne. A beruházás célja egy parkolóba összpontosítani a Budai Várnegyedbe érkező turistabuszokat. A tervek szerint ugyanis a turistabuszok számára a jövőben  máshol nem lenne  parkolási lehetőség, csak a Mészáros utcai buszparkolóban.

Egy helyi lakos a Mérce kérdésére elmondta, hogy szerinte a beruházás rontaná az ott-lakók életminőségét, sőt, véleménye szerint a város többi lakóját sem óvná meg a turistabuszok által okozott kellemetlenségektől, mivel megnövelné a buszforgalmat a már most is forgalmas Hegyalja úton.

Ez a város mégiscsak a benne lakóké és nem a turistáké” – véli a helyi lakos.

A másik általános probléma, hogy a turistabuszok sofőrei a légkondicionálás miatt rendszeresen üresben járatják a motort parkolás közben.

A turizmus.com márciusi beszámolója alapján azonban a Mészáros utcai buszparkolóban az önkormányzat  megtilthatná a sofőröknek a motor járatását, mivel ez nem közterület, hanem a MÁV területe. V. Naszályi Márta, a kerület polgármestere kérésünkre megerősítette:

„A Budavári Önkormányzat által tervezett Mészáros utca melletti turistabusz parkoló nem közterületen helyezkedik el, hanem a MÁV Déli pályaudvar üzemi területén, amelyet az önkormányzat bérbe vesz. Ebben a parkolóban meg fogjuk tiltani, hogy a buszok üresben járassák a motort.
Közterületi utakon és parkolóhelyeken viszont valóban nem lehet megtiltani a motor járatását. Ezért van az, hogy jelenleg (járvány helyzeten kívül) a kerület különböző közterületein parkoló turistabuszok rendszeresen járatják a motort, ezzel jelentős zaj- és légszennyezést okozva. Ez a tervezett buszparkoló megnyitásával meg fog szűnni.”

Az I. kerületben régóta zavarja a lakókat a megnövekedett turistabusz-forgalom. 2019-ben a jelenlegi polgármester, V. Naszályi Márta, akkor még ellenzéki polgármesterjelöltként egy turistabuszokról szóló lakossági fórum után így nyilatkozott az RTL-nek:

„A turizmus mint ágazat a maga nehézségeit, tömegét, jelenlétét ráterheli az itt-lakókra, viszont az általuk befizetett adókból, az ő általuk befolyt összegekből az itt-élők nem részesülnek.”