Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Emmi szerint „mindent elmond a kétszínűségükről”, hogy az ellenzéki pártok regisztráció nélküli oltást akarnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közös nyilatkozatot adott ki szombat délelőtt a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd, amelyben azt kérik, a kormány törölje el az oltáshoz kötelező regisztrációt.

A pártok a kérést azzal indokolják, hogy egyelőre kevesebben regisztráltak a virológusok és az orvosok szerint, mint amennyire az átoltottsághoz szükség lenne. Továbbá sokan vannak, akik nem jutnak olyan online felülethez, ahol jelentkezni tudnak az oltásra vagy éppen bizalmatlanok a kormány által működtetett oldallal szemben.

Az ATV megszólaltatta az üggyel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ami a csatornának válaszul azt írta,

kétszínűnek tartják, hogy pont azok beszélnek a regisztráció megszüntetéséről, akiknek a képviselőit már beoltották.

„Az a baloldal beszél a regisztráció eltörléséről, amelynek a képviselői – többek között Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Jakab Péter – regisztráltak és már beoltatták magukat. Ez mindent elmond a kétszínűségükről. Magyarország ma az Európai Unió második legjobban teljesítő országa átoltottságban.

A baloldal végig megpróbálta lebeszélni az embereket a keleti vakcinákról, ha rajtuk múlik, egymillióval kevesebben lennének ma beoltva” – közölte az Emmi.

Az ellenzéknek egyébként az a javaslata, hogy a regisztráció helyett legyen elég a TAJ-kártya felmutatása ahhoz, hogy az emberek vakcinához jussanak a háziorvosuknál. Emellett a regisztráció nélküli oltás helyszíneit a kormány jelölje ki például stadionokban, és az önkormányzatok bevonásával, humánerőforrás- és logisztikai kapacitásainak igénybevételével végezze el a feladatot.

Az utóbbival kapcsolatban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is kifejtette Facebookon, hogy a főváros továbbra is készen áll a tömeges és biztonságos oltási pontok kialakítására, és arra is, hogy munkaerővel is segítsék  az oltási program lebonyolítását, ismét felajánlva a város segítségét a kormánynak. Hozzátette, a kistelepüléseken a mobil oltópontok kialakítása hozhat eredményt, például sportcsarnokokban, stadionokban.

A pártok szerint a regisztráció eltörlésével, vagyis a hozzáférés megkönnyítésével nagymértékben növelhető lenne az oltást igénylők száma, és azoké is, akik megkapták a tényleges védettséget kínáló második adag vakcinát.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás