Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megfeleződött az egyenlítői térségben élő tengeri fajok száma

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy friss kutatás szerint a klímaváltozással járó felmelegedés miatt az elmúlt évtizedekben a világ óceánjainak tengeri élőlény-populációja egyre inkább a pólusok felé húzódik az egyenlítő térségéből.

A nemzetközi kutatócsoport által jegyzett tanulmány szerint az óceánok felmelegedése miatt az elmúlt negyven évben megfeleződött az egyenlítői térségben élő tengeri fajok száma.

A tanulmány vezető szerzője Chhaya Chaudhary, az Új-Zélandi Aucklandi Egyetem kutatója, de a kutatásban részt vettek ausztrál és Dél-Afrikai, hongkongi és norvég intézetek és kutatók is. Szerzői szerint a jelenlegi az első olyan tanulmány, ami globális szinten vizsgálja a klímaváltozás hatását a tengeri élet földrajzi megoszlására.

A vizsgált 48 661 faj közül valamennyi esetében kimutatták, hogy az 1950-es évek óta csökkent a jelenlétük az egyenlítői, míg nőtt a szubtrópusi régiókban. Mindazonáltal a magasabb vízrétegekben élő fajoknál jobban megfigyelhető a jelenség, míg a tengerfenéken élőknél kevésbé, mivel a magasabb vízrétegek gyorsabban melegednek. Felfedezhető különbség az északi és a déli félteke között is, az északi félteke vizei ugyanis gyorsabb ütemben melegednek, mint a déliek.

A kutatás eredményei közül kiemelkedik, hogy a trópusi égövi óceánok hőmérséklete a korábbi elképzelésekkel szemben sokkal kevésbé stabil, és egyre több faj számára túlságosan melegek az ottani vizek.

Egy tavalyi kutatás szerint az egyenlítői égövön a 20 000 évvel ezelőtti jégkorszak idején volt a leggazdagabb az élővilág, vagyis már az iparosodás kora előtt csökkent a térség biodiverzitása. Mindazonáltal a fosszilis energiára épülő ipar és a hozzá kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátás miatti globális klímaváltozás nagyban hozzájárul a trópusi vizek melegedéséhez, és ezzel a biodiverzitás csökkenéséhez. A legfrissebb kutatások szerint 20-25 Celsius fokos éves középhőmérséklet mellett kezd csökkenni a tengeri fajok száma, a hőmérsékleti intervallum a fajok különböző hőtűrő képességének köszönhető.

Mark Costello, az Aucklandi Egyetem professzora, az IPCC, vagyis az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kutatócsoportjának egyik vezető kutatója szerint

„a munkánk megmutatja, hogy az ember okozta klímaváltozás már globális szinten változtatta meg a tengeri biodiverzitást, a fajok teljes skáláját tekintve. A klímaváltozás már itt van velünk, mégpedig gyorsuló ütemben. (…) Meg tudjuk jósolni az általános változást a fajok diverzitásában, de az ökológiai összefüggések komplexitása miatt nem világos, hogyan fog változni a fajbőség és a halászat a klímaváltozással.”

Címlapkép: Mark Costello (Uni of Auckland)