Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormánymédia Dobrev Klára országjárása és koronás halálesetek kapcsolatára célozgat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frontális támadást indított a kormánymédia Dobrev Klára ellen a néhány héttel ezelőtt megtartott országjárása miatt, olyan összefüggéseket sejtetve, amely politikai lejáratásra erősen alkalmasak, ám bizonyítani annál nehezebb őket. Konkrétan a különböző Fidesz-közeli médiumok arra célozgatnak, hogy a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője fertőzhetett meg koronavírussal két olyan embert, aki később életét vesztette a vírus következtében.

Íme a különböző címek:

  • Origo: Találkozott Gyurcsány Ferencné a tatai DK-s képviselővel, aki húsz nappal később koronavírusban meghalt
  • Mandiner: Példamutatás? – Egy DK-s politikus és egy önkormányzati dolgozó is elhunyt, míg Dobrev Klára maszk nélkül turnézott (A portálon korábban a „Többen elhunytak Dobrev Klára maszk nélküli turnéja után” címmel szerepelt a cikk.)
  • Ripost: Gyurcsánynéval találkozott, 20 nap múlva koronavírusban meghalt a politikus
  • Hír TV: Találkozott Gyurcsány Ferencné a tatai DK-s képviselővel, aki húsz nappal később koronavírusban meghalt
  • 888: Több személyt is megfertőzhetett Dobrev azok közül, akik a közelmúltban elhunytak
  • Híradó.hu: Két koronavírusban elhunyt politikus is Dobrev Klárától kaphatta el betegséget

A közmédia nem sokat teketóriázik.

A különböző sajtótermékek mindannyian az Origo cikkére hivatkoznak, saját vérmérsékletükhöz igazítva a címadást. Dobrev Klára országjárása és a két személy halála közötti kapcsolat sulykolásában a legtávolabb a 888 és a közmédia hírportálja megy, a közmédia egyébként a híradóba külön riportot is készített az Origo cikke alapján.

A kormánypárti hírportál egyébként cikkében leszögezi, és a többi átvevő médium is hangsúlyozza: nincs bizonyíték arra, hogy Dobrev Klára fertőzte volna meg azt DK-s tatai önkormányzati képviselőt és azt a tatabányai önkormányzati dolgozót, akik a járványban életüket vesztették.

Az Origo arra nézve sem rendelkezik bizonyítékokkal, hogy Dobrev a két illetővel való találkozása során ne tartotta volna be a járványvédelmi előírásokat, sőt a tatabányai önkormányzati dolgozó esetében azt sem tudja bizonyítani, hogy a DK-s EP-képviselő egyáltalán találkozott volna vele.

Az egyetlen „bizonyíték”, amit a kormánymédia felhoz néhány olyan fotó, amelyen Dobrev maszk nélkül tárgyal különböző önkormányzati politikussal, de egyik képen sem a két elhunyt valamelyike szerepel.

Hogy akkor mégis milyen „hírértéke” van egy ilyen cikknek, az erősen megkérdőjelezhető, ennyi bizonyíték felhasználásával sorra lehetne gyártani az olyan cikkeket, hogy valamelyik ellenzéki politikus bement egy boltba, majd pár nap múlva egy másik ember, aki aznap szintén bement a boltba, meghalt.

A Fidesz hosszú ideje a járvány átpolitizálásával és a járvány elleni védekezés akadályozásával vádolja az ellenzéket, de úgy tűnik, az ilyen cikkek azok, amelyek politikai haszon reményében élnek vissza egy súlyos válsághelyzettel és emberek halálával. Dobrev körútjának ilyen jellegű feldolgozása nem újdonság, pár hete már lefutott a kormánypárti médiában egy hasonló kampány, akkor azzal vádolták a politikust, hogy végigfertőzhette az országot.

A Demokratikus Koalíció és Dobrev Klára sem az Origo kérdéseire, sem azóta nem reagált a bizonyíték nélküli sugalmazásra.

Az EP-képviselő március elején tartott rövid országjáró körutat, amelynek Tata és Tatabánya mellett Szegeden, Salgótarjánban és Szombathelyen is járt. Az eseménysorozat lezárulta után néhány nappal, március 9-én jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, és azt is elmondta, a betegség idejére házi karanténba vonul.