Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feloszlatta a helyi lap szerkesztőségét, leváltotta a főszerkesztőt Szekszárd fideszes polgármestere

Ez a cikk több mint 3 éves.

„A koronavírus-járvány adta különleges felhatalmazással élt Ács Rezső polgármester, amikor a mai napon kezdeményezte a Szekszárdi Vasárnap szerkesztőségének feloszlatását, a lapot január óta irányító megbízott főszerkesztő leváltását”

– írta pénteken egy Facebook-bejegyzésben Babos Attila újságíró, a Szekszárdi Vasárnap önkormányzati hetilap januárban megbízott főszerkesztője. A független Szabad Pécs portált többedmagával megalapító Babos szerint „politikai döntés” született, amelynek oka, hogy a lap vezetőjeként nem engedte, hogy politikailag beleszóljanak a lap tartalmába.

Főszerkesztői búcsú

Kedves Olvasóink!

A koronavírus-járvány adta különleges felhatalmazással élt Ács Rezső…

Posted by Volt egyszer egy Vasárnap on Thursday, March 25, 2021

Az újságíró arra kitért, hogy a polgármesteri lépést a város közgyűlésében beállt politikai átrendeződés tette lehetővé, ugyanis megszűnt az ellenzéki pártok frakciójának többsége a testületben.

A lapzárta előtt kirúgott Babos a most vasárnapi számban épp erről a politikai átrendeződésről, az ellenzéki frakcióból kilépő képviselő juttatásairól közölt volna jegyzetet.

Ahogy az a Magyar Narancs összefoglalójából kiderül, az ügy a 2019-es önkormányzati választásokkal kezdődik, amikor is a város fideszes polgármester, Ács Rezső újabb mandátumot szerzett ugyan, de a 15 fős képviselő-testületben 8-7 arányban az ellenzéki Éljen Szekszárd nevű összefogás szerzett többséget.

Orbán Viktor, miniszterelnök és Ács Rezső, szekszárdi polgármester 2016-ban (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Bár az azóta eltelt időszak nagy részében a veszélyhelyzeti rendelkezések lehetővé tették a polgármester számára, hogy egyedül, a képviselő-testület nélkül hozzon döntéseket, utóbbinak még sikerült tavaly leváltania a 15 ezer háztartásba eljutó Szekszárdi Vasárnap korábbi főszerkesztőjét, aki ellenzéki megszólásokat sem engedett be addig a lapba.

A megújult szerkesztőség élére előbb a Magyar Hang egyik újságírója, majd idén januártól Babos Attila került, aki csak ideiglenesen, fél évre vállalta a megbízatást, amíg egy rendes főszerkesztői pályázat kiírására lehetős nyílik. Emellett újságíró teljes függetlenséget kért, amit a lapot kiadó városi vagyonkezelő meg is ígért.

Időközben azonban felbomlott az ellenzéki többség a közgyűlésben, a párbeszédes Zaják Rita ugyanis otthagyta a frakciót. A képviselő azután lépett ki, hogy március 8-án Ács felére csökkentette a képviselők tiszteletdíját, kivéve sajátját, az alpolgármesteréét és a Zaják Ritáét.

Polgármesteri tanácsnokként Zaják Rita megkaphatja eddigi teljes illetményét Ács Rezső döntése után is

Elolvastuk azt a…

Posted by Volt egyszer egy Vasárnap on Monday, March 22, 2021

Ezután következett be, hogy a polgármester előbb a Szekszárdi Vasárnap szerkesztőbizottságát hívta vissza, újat nevezve ki, élén Dránovics Istvánnal. Babos szerint az új szerkesztőbizottsági elnök megpróbált a főszerkesztő megkerülésével befolyást gyakorolni az újság tartalmára, amihez persze nem lenne joga.

Ács és Dránovics egyébként politikai részrehajlással és a széthúzás erősítésével vádolják Babost, aki ugyanakkor úgy állítja,

„hogy kiegyensúlyozott, a szakmai szabályoknak megfelelő lapot készítettünk az elmúlt két és fél hónapban. Fontos helyi ügyeket írtunk meg és tájékoztattuk róla elfogulatlanul a helyi lakosságot. Sajnos vélhetően ez volt az egyik ok, hogy most, még e rövid idő előtt is távoznom kell, és a döntéssel gyakorlatilag feloszlatták a teljes szerkesztőséget is.”

A polgármester a lap fenntartói jogait is visszavette a vagyonkezelőtől, az új szerkesztőbizottságnak pedig a lap megújítására adott utasítást. Babos szerint nem kizárt, hogy az önkormányzati hetilapból havilap lesz, a megnyíló „piaci résbe” pedig a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks most indított ingyenes havilapja, a City7 nyomulhat be.

Babos Attila szakmai pályájában nem ez az első alkalom, amikor összeütközésbe kerül a fideszes sajtóletarolással. A Dunántúli Naplótól több mint egy évtized munkaviszony után 2016-ban kényszerült távozásra, miután a lap Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került. Ezután a Magyar Nemzetnél helyezkedett el, innen a lap 2018-as visszafideszesedése üldözte el. 2017-ben indította el a független Szabad Pécset, amely olvasói támogatásból tartja fenn magát.

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd