Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A III. kerület a kormány önkormányzati megszorításaira hivatkozva privatizál lakásokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nyílt levelet intézett A Város Mindenkié csoport dr. Kiss Lászlóhoz, a III. kerület MSZP-s polgármesteréhez, amiért a kerületi vezetés privatizálna 13 ingatlant, köztük 7 komfortos és 4 összkomfortos lakást.

Az AVM csoport szerint az önkormányzatoknak nem lenne szabad megválniuk a köztulajdonaiktól, még ha a kormány rendkívül nehéz helyzetbe is hozza őket.

Az AVM szerint a lakásprivatizáció több kárt okoz hosszútávon, mint amennyi hasznot hoz rövidtávon. Amint írják:

„Az önkormányzat 243 milliót vár bevételként, ez csupán az állam által megvont 11 milliárdnak a 2,2%-a, a 2021-es takarékosabb önkormányzati költségvetésnek csupán 0,75%-a. Bizonyára a gyorsan előteremthető milliók jó megoldásnak tűnnek. Mindazonáltal, a 13 lakás privatizációja, csupán rövidtávon jelenthet bármiféle megoldást a költségvetésben.”


A polgármester szerint viszont a kerület felelős döntést hozott, a kormányzat elvonásai miatt szerinte igenis szükségszerű ezeknek az ingatlanoknak a privatizációja. Hozzátette: az értékesítésre kiírt lakások zömmel rossz állapotúak, jelen formájukban nem kiadhatók – vagyis szerinte az AVM téved abban, hogy ezek beköltözhető lakások lennének.

A pályázati felhívásból kiderül, hogy a 13 lakásból 3 panel, köztük 2 békásmegyeri és 1 kaszásdűlői, valamint 1 lakásról írják, hogy „teljes felújításra szorul” és 1-ről, hogy „felújításra szorul”.

Korábban hasonló viták zajlottak a IX. kerületben a lakásprivatizáció körül, amikor Baranyi Krisztina polgármester szeretett volna privatizálni lakásokat. Az AVM akkor is tiltakozott a lakásprivatizáció ellen, a ferencvárosi közgyűlés pedig végül el se fogadta Baranyi Krisztina javaslatát.

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármesterének vezetése alatt a kerület 15 bérlakás felújításáról döntött a tavalyi évben, ennek első ütemében mindössze 28 millió forintot költöttek 5 lakás felújítására.