Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Londonban több ezren tiltakoztak a lezárások ellen, Amszterdamban vízágyúval oszlatták a tömeget

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több nagyvárosban is tüntetéseket tartottak a járványügyi korlátozások ellen. Londonban ezrek tiltakoztak a lezárások ellen, Amszterdamban és a németországi Kasselben a rendőrök vízágyúkkal oszlatták a tömegeket.

Az Egyesült Királyságban szombaton több ezer ember vonult utcára miután parlamenti képviselők javaslatot tettek a kormánynak, hogy engedélyezzék a békés tüntetéseket a korlátozások alatt.  A tömeg a Hyde Parktól gyalogolt el Westminster városnegyedéig, ahol a rendőrök legalább 33 embert tartóztattak le a korlátozó intézkedések megszegéséért. A belügyminisztérium szerint a jelenlegi járványhelyzet alapján még mindig illegális a tüntetéseken való részvétel.

Az eredetileg békés megmozdulást Marianna Spring a BBC tudósítója szerint felfokozott hangulat jellemezte, ugyanis a résztvevők meglehetősen dühösek voltak a korlátozások miatt.  A Hyde Parkban a rendőrök kénytelenek voltak visszavonulni a furgonjaikba, ahogy a tüntetők üvegekkel és fémdobozokkal dobálták őket.

A lezárásellenes tüntetést a Sarah Everard halálához köthető virrasztás során alkalmazott rendőri fellépés váltotta ki.  A hatóságok a koronavírus-járvány miatti szabályokra hivatkozva nem engedélyezték, hogy a meggyilkolt nő emlékére virrasztást és demonstrációt szervezzenek a Clapham Commonnál, annál a délnyugat-londoni parknál, amelynek közelében Sarah eltűnt.

Ennek kapcsán 60 parlamenti képviselő nyújtott be írásos kérvényt a belügyminisztériumhoz, hogy a járványhelyzet alatt is engedélyezzék a békés megmozdulásokat.

A BBC tudósítása szerint a szombati tüntetésen aligha tartották be az óvintézkedéseket, a tömegből és a transzparensekből ítélve pedig több konspirációs teória hívő is részt vehetett a megmozduláson.

Amszterdamban a holland rendőrség vízágyúval oszlatta a tüntető tömeget. Szombaton a hatóságok mintegy ezer demonstrálót körülvettek a történelmi csatornanegyednél, másokat pedig a város külterületére vittek. Védőmaszkokat is osztottak azoknak, akik „megfeledkeztek” a járványügyi előírásokról, letartóztatásokról azonban nem érkezett jelentés. Hollandiában számos tüntetés zajlott az elmúlt hetekben, melyek többször erőszakos összecsapásokba is torkollottak.

A németországi Kasselben szombaton, csaknem húszezer ember vonult utcára a korlátozások ellen, írja a  Deutsche Welle alapján a Telex.

A demonstráción erőszakos összecsapások is kialakultak a tüntetők és a rendőrök, valamint a tüntetők különféle csoportjai között. A hatóságok vízágyúval és paprikasprayvel oszlatták a tömeget.

 


A szombati napon Budapesten is tiltakoztak a lezárás ellen. Az akciót a vírusszkeptikus Gődény György szervezte a Hősök terére, ám a rendőrök már az Andrássy úton feltartóztatták a résztvevőket, ahol igazoltatásba kezdtek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Police.hu-n közzétett információi alapján a rendőrség 2021. március 20-án 12 óra 18 perckor az Andrássy úton, a Hősök tere közelében jogellenesen csoportosulókkal, valamint a maszkviselésre vonatkozó szabályokat megszegőkkel szemben megkezdte az intézkedést.  Később a hatóságok az alkalmazott intézkedéseket is közzétették, mely alapján jogellenes gyűlésen való részvétel miatt 98, tiltott csoportosulás miatt 216, a maszkhasználat szabályainak megsértése miatt 22, igazolás megtagadása miatt 6, több szabálysértés egyidejű elkövetése miatt pedig 19 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést a rendőrök. Jogellenes gyűlés szervezése, illetve tartása miatt 3 fővel szemben indult közigazgatási eljárás. Gődény György közösségi oldalán az „egyre nyomasztóbb és diktatórikusabb a helyzet” miatt hirdette meg a szombati tüntetést, azonban most komoly bírságra számíthat a korlátozások megszegése miatt.

(BBC, Telex)
Címlapkép: StnadupX2, Twitter