Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fővárosi kormányhivatal szerint a „baloldali” kerületek nem segítik az oltást, a kerületek ezt cáfolják

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés:

Karácsony Gergely és a budapesti ellenzéki polgármesterek közös állásfoglalást tettek közzé a főpolgármester Facebook-oldalán. Ebben határozottan visszautasítják a kormányhivatal állításait, szerintük

„a magyar kormány és annak fővárosi kormányhivatala a védekezés, az emberséges és hatékony cselekvés helyett aljas és hazug politikai támadásokra fecsérli idejét.”

A bejegyzésben a városvezetők távozásra szólítják fel a kormányhivatal vezetőjét, amennyiben az nem képes az önkormányzatokkal együttműködve koordinálni a védekezést:

„Felszólítjuk a fővárosi kormányhivatalt és annak vezetőjét, hogy a hazug politikai propaganda helyett inkább tegye, ami a dolga: koordinálja a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezést, az oltások megszervezését és ebben működjön együtt a budapesti önkormányzatokkal, pártállásra való tekintet nélkül. Ha erre nem képes, azonnal távozzon hivatalából!”

Polgármesterek közös közleménye 👇

Miközben Magyarországon naponta dőlnek meg a szomorú rekordok, miközben a…

Posted by Karácsony Gergely on Friday, 19 March 2021

Korábban írtuk:

Kemény állításokat tartalmazó bejegyzés jelent meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hivatalos kormányzati híreket megosztó koronavirus.gov.hu oldalon. A bejegyzés szerint a Fővárosi Kormányhivatalhoz „számos bejelentés érkezett fővárosi háziorvosoktól, hogy a baloldali vezetésű kerületek nem biztosítanak munkatársakat az oltás megszervezéséhez.”

A bejegyzés így fogalmazott:

„A kormányhivatal megdöbbenéssel tapasztalja, hogy sorra érkeznek a háziorvosi bejelentések a baloldali vezetésű fővárosi kerületektől (jellemzően 4., 3., 11., 13., 7., 14., 19., 2., 9. kerületekből), hogy az érintett önkormányzatok válaszra sem méltatják a háziorvos igényét vagy megígérték, hogy küldenek embert, de nem tették. Álláspontunk szerint elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi súlyos járványhelyzetben a fővárosiak által választott polgármesterek ahelyett, hogy kerületük lakosságának mielőbbi átoltottságát és életének védelmét tartaná feladatának, kiszolgálja a baloldal oltásellenes politikáját, és a jelzett igények ellenére sem segíti a háziorvosok munkáját.”

Lapunk megkereste több, fent megnevezett, és segítség megtagadásával, illetve „oltásellenes” politikával vádolt önkormányzat vezetőjét, akik egytől-egyig visszautasították az ellenük megfogalmazott vádakat.

Döme Zsuzsanna, a IX. kerület alpolgármestere a Mércének elmondta, hogy a kormányhivatal állítása „annyira nem igaz, hogy konkrétan az ellenkezője igaz.”

„Természetesen segítünk, kapcsolatban állunk folyamatosan a háziorvosainkkal, adminisztrációs feladatokat vállalunk át tőlük, és a novemberben felállított segítőközpontunkon keresztül is kivesszük a részünket az oltási kampányban.”

– tette hozzá az alpolgármester.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere hasonlóan nyilatkozott kérdéseinkre: ő kiemelte, hogy az önkormányzat folyamatos kapcsolatot tart fenn az oltópontokkal, az oltásban résztvevő rendelőknél külön parkolóhelyeket szabadítottak fel, küldtek hűtőket és egyéb technikai felszereléseket. Az oltópontok részére felajánlottak továbbá adminisztrációs munkákra saját munkatársakat, illetve kerületi védőnőket is.

Őrsi Gergely lapunknak úgy nyilatkozott, hogy ő maga is vitt a helyi Szent Ferenc Rendelőintézetbe hűtőtáskákat, hogy segítse az egészségügyi dolgozók munkáját.

A XI. kerület polgármesteri irodájának kommunikációs vezetője, Várkonyi Gyula lapunknak úgy fogalmazott, hogy a Kormányhivatal „újabb hazugsággal próbálja kezelni egy korábbi hazugságát” – utalva ezzel a XVIII. kerület polgármesterét ért vádra, miszerint ő visszaküldte volna a kapott vakcinákat.

„Mi is napok óta várjuk, hogy a vakcinák megérkezzenek a Szent Kristóf Szakrendelőbe. Sajnos egyetlen háziorvosnak nincs információja azok érkezésének ütemezéséről. Nem csak tájékoztatást nem kapnak, hanem a nevükben most újabb álhírrel él a Budapesti Kormányhivatal. Újbuda Önkormányzatához semmilyen panasz nem érkezett azt illetően, hogy akadályozva lenne az oltás megszervezése. A háziorvosokkal a kapcsolattartás és felkészülés intenzív, továbbá kiegyensúlyozott. Köszönet ezért nekik! Az viszont súlyos gond, hogy nulla tájékoztatást kapnak, így addig sem ők, sem én, mint önkéntes orvos segítő – nem tudjuk a felkészülést folytatni. Orbitális füllentések helyett inkább az oltást szervezzék a hatalom fura urai.”

– nyilatkozta a kerületi vezető a Mércének.

Telefonon próbáltuk elérni péntek délután a Fővárosi Kormányhivatal sajtóosztályát is kérdéseinkkel, de nem vették fel a telefont.

Korábban a Mérce is megírta, hogy önkormányzati ingatlanokat jelölt ki ideiglenes oltópontoknak Nemény András, Szombathely ellenzéki városvezetője (Éljen Szombathely!) múlt hét elején a helyi kormányhivatallal egyeztetve, sőt még önkormányzati dolgozókat is rendelkezésre bocsájtott az adminisztráció és a telefonálgatás lebonyolítására.

A kezdetben olajozottan működő együttműködés azonban múlt csütörtökön rejtélyes okokból leállt, amikor az addig készséges kormányhivatal vezetője, Harangozó Bertalan nem jelent meg a leegyeztetett helyszínbejáráson, amire viszont szükség van az oltópontok megnyitásához.

Harangozó Bertalan nem csak, hogy meg se jelent, de utána a telefont se vette fel Nemény hívásaira, hogy megmagyarázza a távolmaradást. Miután a sajtót is megjárta a különös eljárás, a kormányhivatal közleményt adott ki, melyben az ellenzéki polgármestert azzal vádolták, hogy „egyetlen embert sem adott az adminisztrációs feladatok ellátására”, valamint, hogy „zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban.”

A zavarkeltés mibenlétéről a jelek szerint különvéleménnyel rendelkező kormányhivatal szerint továbbá „az oltáshoz szükséges oltóhelyek a kórházban és a háziorvosoknál tehát bőségesen rendelkezésre állnak.”

Az állításokat némiképp cáfolja az azóta megjelent szombathelyi háziorvosok által írt nyílt levél, amelyben az ottani oltópontokon dolgozók így fogalmaztak:

„Állítjuk és bizonyítjuk, hogy szándékainkkal teljes mértékben megegyezik az a törekvés, mely szerint a város közintézményeiben kialakítandó oltópontokon valósuljon meg minél több szombathelyi lakos Covid-19 elleni védőoltása. Háziorvosi rendelőink tömeges oltásra alkalmatlanok”

 

Címlapkép: Sára Botond / Facebook