Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

3000 milliárdot kaphat a főváros, Karácsony szerint a pohár félig tele, félig üres

Ez a cikk több mint 3 éves.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) mai ülésén 5 pontos javaslatot tett a városvezetésnek. Karácsony Gergely Főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján reagált az ülésen elhangzottakra, és a kormány javaslatára.

Az FKT, a Főváros és a Kormány közös döntéshozó és egyeztető fóruma 2018-ban jött létre. A csütörtöki ülést követően Fürjes Facebook oldalán is közzétette a javaslatcsomagot, mely alapján a kormány pénzügyi támogatást és partnerséget ígér Budapest vezetése számára.

  • Az első pont szerint a kormány 42 milliárd forintot különít el a költségvetésből az Egészséges Budapest Programra, ebből 10 milliárdot pedig a kerületi önkormányzatoknak ad át, rendelők építésére, felújítására, és egészségügyi eszközök beszerzésére. 5 év alatt 50 milliárd forint támogatást is ígér erre a célra.
  • A második pont szerint a kormány három budapesti nagyfejlesztés finanszírozását és megvalósítását magára vállalja. A pesti alsórakpart Kossuth tér és Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítását, a budai fonódóvillamos meghosszabbítását, valamint a kelenföldi buszpályaudvar kibővítését. Fürjes posztjában a kormány nevében azt is garantálja, hogy az átvállalt fejlesztéseket kizárólag együttműködésben, a Városháza által jóváhagyott tervek mentén valósítják meg.
  • Az államtitkár elmondta, megalkották a kormányzati Zöld Budapest Programot, melynek keretében több mint 200 milliárd forint értékben fognak megvalósítani zöldfejlesztéseket Budapesten és a Budapest környéki parkerdőkben. Ez érinti majd a Népligetet, a Városmajort és a Gellérthegyet, valamint a Ráckevei-Soroksári Dunaágat is revitalizálni szeretnék, továbbá a fővárosi kerületek lokális zöldfejlesztéseit is támogatni készülnek. Az államtitkár kijelentette, hogy a következő időszakban összesen 39 helyen fognak megvalósulni a  megújítások. A felújítandó zöldterületek méretét Fürjes focipályában is megadta, számításai szerint több mint 2.500 nagypályás focipályányi tér fog megújulni.
  • Negyedik pontként a kormány a következő uniós ciklus forrásaiból több mint 3.000 milliárd forint elköltését javasolja Budapesten. Itt az államtitkár kiemelte, hogy míg a brüsszeli szabályok szerint a Főváros csak 80 milliárd forintra lenne jogosult, ők nagyobb összeget ajánlanak. A pénzek elköltésére a budapesti egészségügy, közlekedés, és az egyetemek fejlesztését javasolták, valamint a város zöldítését.

  • Utolsó pontként a kormány a következő 20 évben 2.000 milliárd forintot akar vasútfejlesztésre fordítani Budapesten és a fővárosi agglomerációban. Ennek érdekében pedig kérték a 2040-re szóló Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia támogatását.

5 pontos javaslatot teszünk a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) mai ülésén a városvezetésnek. Az FKT a Főváros és a…

Posted by Fürjes Balázs on Thursday, March 18, 2021

Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette az FKT ülésén elhangzottakat. Elmondta, tárgyaltak az Európai Unió helyreállítási alap és a következő 7 éves költségvetés felhasználásáról. Karácsony kifejtette, az Uniós irányelv előírja, hogy a források felhasználása során kötelező az önkormányzatokkal való partnerség, azonban a kormányt csak most sikerült rávenni hogy érdemben tárgyaljanak az intézkedésekről. Szerinte eddig a kormány az önkormányzatok háta mögött próbált fejlesztési programokat kialakítani de most már kénytelenek egyeztetni velük.

Karácsony nehezményezte Fürjes Balázs nyilvánosságra hozott álláspontját. Úgy véli, nem vall komolyságra a kormánytól, hogy már a tárgyalások előtt megosztotta javaslatait. A Budapestnek szánt 3000 milliárd forintnyi összeget azonban a főpolgármester is helyeselte. Kiemelte viszont, hogy nem mindegy hogy költik el a támogatást „ne egy pártközpontban mondják meg mire költsék a pénzeket”. Hangsúlyozta, a Fővárosi Önkormányzat a budapesti embereket képviseli, a kormánynak pedig együtt kell működni velük.

A sajtó kérdései reagálva Karácsony kifejtette, hogy habár a kormány ajánlata alapján bizonyos beruházásokat saját forrásaikból finanszíroznának, ezek közel sem adnak annyi támogatást a város számára, mint amennyi forrástól megfosztották az önkormányzatokat az elmúlt években.

Itt a főpolgármester kitért a tavaly bevezetett szolidaritási adóra, és az iparűzési adó elvételére.

 „Elvették a pénzünket és egy kis részét visszaadták a fejlesztések formájában”, mondta.

Karácsony elmondta, számos vitatott kérdésről még nem sikerült megállapodni a mai ülésen. A Főpolgármester nem tudja milyen eredménye lesz az elkövetkezendő tárgyalásoknak, ugyanis az elmúlt időszakban a kormány rendkívüli megszorításokat alkalmazott az önkormányzatokkal szemben, a mai napon azonban hajlandóak voltak a kompromisszumra.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely megerősítette Fürjes Balázs szavait, miszerint megállapodtak 10 milliárd forint felhasználásáról az egészségügy fejlesztésére, melyet a Fővárosnak „sikerült kialkudnia a kormánytól”. A  pesti alsó rakpart fejlesztésében is konszenzus született, melyet a főpolgármester szerint már régóta vártak a budapestiek.

„A pohár félig tele, félig üres.”

Ezekkel a szavakkal zárta sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely. A főpolgármester úgy véli, az EU intézményeinek nyomására sikerült elérni, hogy érdemi egyeztetések történjenek a kormánnyal a forrásokról, nem mindegy azonban, hogy milyen új utakon indulnak el.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd