Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: Most nem a felelősségre vonás ideje van, hanem a munkáé

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt 24 órában 8863-an fertőződtek meg, ezzel a járvány kezdete óta 516 490 főre nőtt a beazonosított betegek száma, jelenleg  pedig az aktív fertőzöttek száma 147 647 fő. Elhunyt 162 beteg, így az elhunytak száma 16 952 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 351 891 fő. 8764 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1005-en vannak lélegeztetőgépen. 1 319 266 fő a beoltottak száma, ebből 392 703 fő már a második oltását is megkapta, írja a hivatalos tájékoztatás.

Orbán: Most nem a felelősségre vonás ideje van, hanem a munkáé

Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában ismertette a magyar járványhelyzet jelenlegi állását. A miniszterelnök elmondta, az operatív törzs úgy döntött, hogy a vakcinaregisztrációnál nem időrendi sorrendben fognak haladni az oltással, az idősebb, 60 év feletti regisztrált állampolgárokat előreveszik, ugyanis ők vannak igazán veszélyben. A rezidenseket és végzős orvostanhallgatókat is munkába állítják a járványhelyzet kezelésére. Hozzátette, az egészségügyi dolgozók szükség esetén átcsoportosításra is számíthatnak. Hangsúlyozta, hogy az oltás kérdésében nem lehet átpolitizálni a dolgokat, ám szerinte az ellenzék nem a vakcina ellen küzd, hanem ellenük.

Orbán elmondta, az EU-tól rendeltek 13 millió embernek elég vakcinát, majd miután a miniszterelnök „látta már novemberben hogy baj lesz”, rendelt 3,5 millió embernek elegendő keleti vakcinát is. A miniszterelnök azt reméli, ebből a 16 és félmillió adagból a világon minden magyart be lehet oltani.

Hozzátette, a keleti vakcinák időben megérkeztek, sőt Kína még hamarabb is teljesítette a rendelést, viszont az EU-ból szétosztott adagok késnek. Orbán úgy véli Európában a legnagyobb a baj. Az EU lakossága a világénak 5,5 százalékát teszi ki, a járványban elhunyt összes embernek viszont a 20 százaléka volt uniós polgár. A tagországok megállapodása során született  lakosságarányos vakcina elosztást a miniszterelnök nem tapasztalja, szerinte ha nem rendeltek volna 3,5 millió keleti vackinát nagy bajban lennénk. Ez nem politikai kérdés, mondta, az EU ezt a helyzetet elszúrta.

Nagy Katalin arról is megkérdezte a miniszterelnököt, hogy miért osztotta meg a kormány Facebookon az orosz és a kínai vakcinaszerződéseket. Orbán úgy válaszolt, részben mert a baloldal követelte. Úgy véli az EU azzal is hibázott, hogy ezt nem tette meg saját szerződéseivel így a piac számára kiszolgáltatottá vált, ugyanis szerinte „Itt óriási pénzről is beszélünk”. A gyógyszergyárak versenyeznek egymással kié a jobb vakcina, ki tud többet, és jobb áron eladni. Ezek az orvosszakmai köntösben feltűnő viták szerinte inkább pénzügyiek. példaként felhozta az AstraZeneca elleni kampány is.

„A vakcina ellenes kampányban mindig vannak pénzügyi érdekek”, mondta.

Orbán cáfolta az oltási programmal kapcsolatos kritikákat is. Úgy fogalmazott, „sunyi hazugság, hogy Magyarország az utolsó helyen van oltakozásban”. Elmondta, nem igaz, hogy a raktárakban állnak a vakcina szállítmányok, mert azokat beérkezésüktől számítottan napokon belül beadják. Ez alól kivételek, a második adagjai a két dózisú vakcináknak, amelyeknek az első adagját már beadták. Szerinte az ellenzék oltásellensséget szít,kamuvideókat terjeszt, valamint politikai kérdést csinál a vakcinából. Elmondta, a probléma része, hogy az oltásellenesség az egészségügyben is jelen van, azonban

„most nem tudjuk kisimítani ezt, majd meg kell beszélni, de most nem a felelősségre vonás ideje van, hanem a munkáé”.

Orbán azt is elmondta, a következő lesz a járvány legnehezebb hete, de nem lesz szükség arra, hogy külföldről kérjünk segítséget, ugyanis Magyarország önellátó. Hozzátette, inkább mi fogunk segítséget nyújtani másoknak, mivel a kórházi felszereltség tekintetében ” népességarányosan több ágyunk és lélegeztetőgépünk van mint Európából bárkinek”.

„Már van maszk- és kesztyűgyár, van lélegeztetőgépgyár, de vakcinagyár még nincs”, mondta a miniszterelnök.  Megkezdték azonban a Debrecenben a magyar vakcinagyár felépítését is, Orbán szerint így egy év múlva Magyarország oltóanyag szempontjából is önellátó tud lenni. Emellett egy izraeli, magyar érdekeltségű üzem létrehozásáról is egyeztetett a kormányfő, hogy az ország „két lábon álljon”.

Orbán szerint azt még nem lehet látni, hogy az újranyitást mikor lehet megkezdeni. Aki tudja, mikor lehet, attól meg kell kérdezni a jövő heti lottószámokat – fogalmazott. Úgy gondolja, hogy novemberben, amikor a második hullám erőre kapott, nagyon kevesen gondolták, hogy lesz harmadik hullám, amelyet a vírusmutációk okoznak. Viszont azt is elmondta, mivel a jelenlegi vakcinák mindegyike alkalmas a felfedezett új variánsok kezelésére, ha nem bukkannak fel újabb mutánsok „csak néhány hetet kell kibírni”.

A DK szerint vissza kell hívni a egészségügyi dolgozókat, az LMP szerint összeomlás szélén a szociális szektor

Oláh Lajos a Demokratikus Koalícó politikusa vasárnapi sajtótájékoztatójában követelte a kormánytól, hogy hívja vissza azt a több mint 4000 egészségügyi dolgozót, akik nem voltak hajlandóak aláírni az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Hangsúlyozta, hogy ez most nem az erőfitogtatás ideje, mivel minden egészségügyi dolgozóra szükség van. Az új, egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetéséről szóló törvény rengeteg bizonytalanságot váltott ki az ágazatban, sokszor pedig időt sem hagytak a dolgozókkal való egyeztetésre.

Ungár Péter vasárnapi sajtótájékoztatóján a szociális szektor összeomlására is felhívta a figyelmet. Elmondta, ők azok, akik az egészségügyi dolgozók mellett a legtöbbet tették a járvány kezelése szempontjából, mégis semmilyen juttatást nem kaptak munkájukért. Ungár azt is nehezményezte, hogy az ágazatban dolgozók nem részesültek az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítésben, amellyel az egészségügyi dolgozók munkáját segítették.

Az LMP pártalapítványa által készített kutatás szerint sokan gondolkodnak azon, hogy otthagyják munkájukat, és rengeteg a betöltetlen munkahelyek száma is a szociális szektorban. A kutatás rámutatott, hogy a legnagyobb elégedetlenség az alacsony bérek tekintetében van jelen. Ungár hangsúlyozta, pártja kormányra kerülése esetén a szociális szektor béremelése prioritást élvez majd.

Külföld

Az MTI közleménye szerint a koronavírus fertőzöttek száma a világon meghaladta a 119 milliót, a halálos áldozatoké pedig 2,65 millió fő. Eközben egy nap alatt az USÁ-ban 4,5 millió embert oltottak be. Az olaszok is változtatnak az oltási terven, a program szerint a jelenleg naponta beadott 170 ezer dózist napi fél millióra kívánják növelni, és a mostani számítások alapján őszre tervezik elérni a hatvan milliós lakosság 80 százalékos átoltottságát. Korábban nyár volt a határidő, de a vakcina-szállítmányok késése miatt változtatni kellett az ütemezésen.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán