Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: 10 ezer fölé emelkedhet a kórházi ápoltak száma

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy a járvány harmadik hulláma felfutóban van és a második hullám legnehezebb napjainál is rosszabb lehet, ezért arra kérte a lakosságot, hogy tartsák be a szabályokat, csökkentsék a kontaktjaikat és oltassák be magukat.

A miniszter bejelentette, hogy újabb 450 ezer vakcina érkezett Kínából az országba.

A kormány orosz és kínai vakcinaszerződéseit 24 órán belül nyilvánosságra fogja hozni. Gulyás levélben arra kéri majd Brüsszelt, hogy az EU is hozza nyilvánosságra vakcinaszerződéseit.

Gulyás Gergely szerint az idősek (65 év felettiek) oltására húsvétig sor kerülhet. (Korábban viszont azt ígérte a kormány, hogy húsvétig minden regisztráltat beoltanak.)

Gulyás Gergely ezután arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy fejezzbe az „oltásellenes” kampányát. (A Demokratikus Koalíció a kínai és az orosz vakcina ellen kampányol.) Majd a miniszter újfent arra kérte az Európai Bizottságot, hozza nyilvánosságra a vakcinaszerződéseit.

A bértámogatást minden érintett szektorra kiterjesztik március hónapban, így a fodrászokra, kozmetikusokra, bolti eladókra stb. is.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely újfent a DK-ra reagálva elmondta, hogy önmagában a kettős állampolgárság nem jogosít fel senkit az oltásra, ahhoz érvényes taj-számra is szükség van.

Gulyás azt is elmondta, hogy az EU-s vakcinák olcsóbbak mint a kínai és orosz vakcinák, de az árak nyilvánosságáról a Bizottságnak kell döntenie.

Továbbá elhangzott:

    • nem tudni még, hogy lesz -e szóbeli érettségi vizsga
    • a bölcsődei dolgozók egyelőre nem kapnak oltást, mert az Operatív Törzs egyelőre  „az időseket preferálja”
    • a nyitásról szóló nemzeti konzultációt már félmillión kitöltötték, az eredményeket viszont egyelőre nem ismertetik
    • Akár 10 ezer fölé is emelkedhet a kórházi ápoltak száma. Gulyás szerint az egészségügy erre az esetre is kellően felkészült.

    • Március 15-én csak az ünnepélyes zászlófelvonás lesz megtartva. A Kossuth-díj és a Széchenyi-díj átadását halasztják.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán