Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Könnyekre fakadt nőnap alkalmából a „Béke fala” Mexikóvárosban

Ez a cikk több mint 3 éves.

A nemzetközi nőnapon menetelő nők összecsaptak a rendőrséggel a mexikóvárosi Nemzeti Palota körüli barikádokon, írja a Guardian. Az állami erőszakszervek könnygázt vetettek be a tüntetők ellen.

A mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador utasítására március 8-a előtt egy 3 méter magas fém falat – a „Béke falát” – emeltek az elnöki palota köré, mivel hírét vették, hogy országszerte hatalmas tüntetésekre fog sor kerülni a nőnap alkalmából. Ezt a falat ostromolták meg a tüntetők.

Szintén falat emeltek Mexikóváros belvárosának más jeles épületei és műemlékei köré is, ahol egy évvel ezelőtt emberek tízezrei tiltakoztak a nők ellen tomboló erőszak ellen.

Mexikóban 130 százalékkal nőtt 2015 és 2020 között a nők ellen elkövetett gyilkosságok száma, az erőszaktevőket és gyilkosokat pedig gyakorta futni hagyták. Csak a tavalyi évben 939 nő ellen követtek el gyilkosságot az országban.

De március 8-án nem csak emiatt szerveződtek országos tüntetések, hanem a mexikói elnök antifeminista kijelentései miatt is.

„Kerülnünk kell azoknak az embereknek a provokációját, akik csak kárt akarnak okozni. Képzeljék el, ha nem vigyázunk a nemzeti palotára, és megrongálják, milyen kép alakul ki rólunk a világban? ” – tette fel a kérdést López Obrador egy jukatani rendezvényen.

López Obradornak feszült a kapcsolata a feminista mozgalommal, amelyet azzal vádolt, hogy a konzervatív ellenfelei manipulálják és idegen eszmék hordozója.

A tüntetők a nemzeti palota elé emelt falra írták a gyilkosságok áldozatainak nevét, valamint arra is utaltak, hogy a mexikói elnök a védelmébe vette az egyik politikustársát, aki az ő támogatásával szerezne kormányzói széket Guerrero államban. Félix Salgado Macedoniót több nő is szexuális zaklatással és erőszakkal vádolta meg, ám az ügyészség mégsem emelt vádat ellene.

„Azt akarjuk, hogy a mexikói kormányzat ugyanúgy megvédjen minket, mint ahogyan ezeket az épületeket” – mondta el egy feminista tüntető a Reuters hírügynökségnek a Béke falának tövében. Vania Palacios egy táblát emelt a magasba: „Harcolj ma, hogy ne halj meg holnap.”

López Obrador elnök azzal is haragot váltott ki, hogy a koronavírus-járvány idején felszámolta az abúzust elszenvedett nők menedékhelyének finanszírozását. Ezzel a saját pártja, a Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) női tagozatát is elidegenítette magától.

A március 8-i összecsapások alkalmával több tucatnyi tüntető és rendőr sérült meg, számosan kórházba kerültek. A rendőrség tagadta, hogy könnygázt vetett volna be a tüntetők ellen.

(Reuters, Guardian, Mérce)