Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országos megmozdulást szerveznek Iványi Gáborék az egyházukat ért támadások miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kritikus helyzete miatt a jövő héttől Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) országos megmozdulásokat szervez – jelentette be a lelkész péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

A MET intézményének, az Oltalom Karitatív Egyesület nyolcadik kerületi Dankó utcai épülete előtt tartott eseményen Iványi elmondta: azért folyamodnak ehhez a megoldáshoz, mert szerintük elfogadthatatlan az, ahogyan a kormány az elmúlt tíz évben az egyházi státuszától megfosztotta a szervezetet, és az is, amilyen bánásmódot azóta is tanúsít irányában. Hogy pontosan  milyen formát ölt majd az országos méretű szervezkedés, arról egyelőre többet nem árult el a lelkész, annyit tett csak hozzá, hogy az Oltalom és a MET felületeit érdemes majd figyelni a részletekért.

Mint ismert, hétfőn jelentette be a MET, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közel 250 millió forintnyi adóhátralékot terhelt az egyház számlájára.

Iványi – mint korábbi megszólalásaiban is számos alkalommal – pénteki sajtótájékoztatóján is felidézte, hogy a a MET nem egyedüli célpontja a rendszernek: sokakkal másokkal is így bántak,  példaként az Akadémiát, az újságokat és az egészségügyi intézményeket említette, a sajtótájékoztató egy későbbi pontján pedig az ősszel a MET mellett kiálló SZFE-s diákoknak is megköszönte szolidaritásukat.

A lelkész szerint az elmúlt tíz évben „olyan törvényeket gyártottak, amilyenekkel utoljára a fasizmus idején próbálták a hatalmat koncentrálni”.

„Ez a működési forma, ez a politikai megközeítése a dolgoknak – hogy úgy mondjam – meghaladott és bűnös, Magyarország egyszer már járt ezen az úton a két háború között. Ha most ennek az időnek a szobrait rehabilitálja, és üldözi azokat, akik ez ellen tiltkoznak, akkor ugyanerre az útra téved. Mi szeretjük annyira a hazánkat, hogy kiáltani akarunk azért, hogy ez ne történjen meg”

– mondta Iványi.

Megmozdulásaikkal azt akarják elérni a MET-nél, hogy – ahogyan a lelkész fogalmazott – Magyarország visszatérjen a törvényes, tisztességes útra, és a MET intézményei „megkapják méltó helyüket”, és  hogy még az egypártrendszerben kiharcolt egyházi státuszt visszakaphassák, valamint háborítatlanul végezhessék a szolgálatukat.

Iványi arra kért meg mindenkit a sajtótájékoztatóan, hogy írják alá az Ahang felületén megtalálható petíciót, ami azért indult, hogy a MET visszakapja egyházi státuszát.

A Testvérközösség vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy – ahogyan az február elején kiderült – a 0444-es technikai számon újra fogadhatják a személyi jövedelemadók egy százalékaiból származó felajlánlásokat, hozzátéve, hogy ehhez a pénzhez csak jövőre juthatnak majd hozzá.

Iványi ez alkalommal is elmondta: évek óta nincs tisztességes indoka a kormánynak, hogy ezektől a feljánlásoktól miért tiltották ettől el őket.

A MET státusza a 2011-es egyházügyi törvénnyel vált kérdésessé, amikor is elveszítette egyházi besorolását több más kisebb vallási szervezettel együtt, és vallási tevékenységet végző szervezetté minősítették. Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a szabályozást, majd a strasbourgi emberi jogi bíróság is kimondta, hogy az egyháztörvény sérti a vallásszabadságot és az egyesülés szabadságát. A MET 2017-ben pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán az állammal szemben, amiben kimondták, hogy  jár számára a vallási tevékenységet végző szervezeteknek járó adóegyszázelék. Akkor az állam visszamenőleg fizetett is, azonban 2017 és 2020 között arra hivatkozva tagadta meg a kártalanítást, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges kifizetésre kötelezte.

A lelkész hangsúlyozta: a beérkező felajánlásokból nem egyházi kiadásokat akarnának fedezni, hanem az a tevékenység kerül finanszírozásra, „amiből kenyér lesz, oktatás, ápolás lesz a legrászorultabbak számára”.

Teljesen igazságtalannak és elfogadthatatlannak nevezte Iványi Gábor, hogy a NAV-on keresztül támadja a kormány a MET-et,  főleg azután, hogy az állam évek óta késik az őket megillető kártérítéssel. Ugyanakkor Iványi szerint a most kiszabott NAV-büntetések „iránymutatásul is szolgálnak” arra vonatkozólag, hogy ha egyszer majd tárgyalóasztalhoz ülhet az állammal a MET, mekkora büntetőkamatot kérjen számon a kártérítés kifizetésének több éves késlekedéséért.

Az adóhátralék kiírásának három nappal ezelőtti, nyilvános bejelentése óta egyébként a MET Iványi elmondása szerint összesen 5 896 630 forintot kapott magánadományozóktól. A lelkész arról is beszélt röviden, hogy dolgoznak annak megoldásán, hogy a NAV ne tudja inkasszálni a MET számára érkezők felajánlásokat.

Azt is tervezik, hogy Magyarországon akkreditált külföldi diplomatáknak is beszámolnak arról, ami velük történt, és arra bátorítják őket, hogy a maguk eszközeivel gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra – mondta Iványi. „Az lenne a normális, ha a magyar állam  e nélkül a kényszer nélkül is azt tenné, ami minden kulturált államtól elvárható” – tette hozzá.

Mint ismert, a mostani NAV-os tartozás előtt ősszel a közművekkel volt konfliktusa az Oltalomnak a fennálló fizetési hátralékai miatt: akkor a szervezet önkéntesek segítségével ellenállást szervezett, és haladékot harcolt ki az NKM-nél.

Áprilisban azonban lejár a közművek egyoldalú gázelzárási moratóriuma, és a MET-nek újra kell nyitnia a tárgyalásokat a további haladékról, mert jelen állás miatt tavasszal sem tudják majd kifizetni tartozásiakat a közművek felé.

(E tartozás egyébként a MET korábbi közlése szerint bőségesen fedezhető lenne abból a kártérítésből, amellyel az állam máig adósa a szervezetnek.)

Újságírói kérdésre Iványi elmondta: más egyházak közül a MAZSIHISZ-től, a Budapesti Autonóm Gyülekezettől és az Erdélyi Gyülekezttől kaptak erkölcsi támogatást, más egyházak felől azonban nem érkezett különösebb szolidaritási gesztus.

A sajtótájékoztató az Oltalom oldalán nézhető végig teljes hosszában:

Címlapkép: Mérce