Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint százezren tüntettek Indiában az új törvények ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több mint százezer gazda gyűlt össze vasárnap az indiai Barnalában, hogy tiltakozzanak a novemberben bevezetett mezőgazdasági törvények ellen. A szakszervezeti vezetők február 27-re még nagyobb megmozdulást szerveznek India fővárosának határában. A demonstráción felszólították a tüntetőket, hozzanak Delhibe annyi embert, amennyit csak tudnak, számolt be a Reuters.

Több tízezren már majdnem három hónapja táboroznak Delhi határában tiltakozásuk jeléül a gazdákat ellehetetlenítő, nagyvállalatokat támogató törvények ellen. A barnalai demonstráción a szakszervezeti vezetők a farmerek országos mozgósításának terveit is lefektették.

Joginder Ugrahan gazda,a tüntetés egyik vezetője a Reutersnek azt nyilatkozta, azért jöttek a régióba, hogy Pandzsáb gazdáinak is hírül adják a mozgalmat, és hogy elmondják mit történik most Delhiben, továbbá hogy mire készülnek a hónap hátralevő részében.

A tüntetés helyszínére már kora reggel megindultak az embertömegek, több tízezer nő is részt vett az eseményen. Egy 52 éves gazda 30 kilométert utazott hogy részt vehessen a vasárnapi megmozduláson.

A barnalai rendőrség 120 000 és 130 000 fő közöttire becsülte a tüntetésen résztvevők számát, amellyel a törvények elleni egyik legnagyobb demonstrációvá vált a vasárnapi megmozdulás.

November óta folyamatosak a megmozdulások a Narendra Modi indiai miniszterelnök által benyújtott, tavaly ősszel elfogadott törvények ellen.  A rendelkezések tulajdonképpen azt a célt szolgálják, hogy a gazdák, a mezőgazdasági közvetítők kiiktatásával, ezentúl az olyan nagy felvásárlóknak, mint a Wallmart, közvetlenül adják el a terményeiket. Az indiai gazdák hónapok óta tiltakoznak az új törvények ellen, hol földjeik felégetésével, hol a Vörös Erődbe való betörésével az ország nemzeti ünnepén. Február 6-án, országszerte útlezárásokkal demonstráltak.

Sok helyen azonban a hatóságok erőszakosan is felléptek a tüntetőkkel szemben. A résztvevőket több városban letartóztatták a rendőrök és paramilitáris alakulatok is kivonultak a tiltakozás helyszíneire.

 

Címlapkép: Ted Eytan