Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Útlezárásokkal tiltakoztak a gazdák Indiában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Narendra Mondi, India szélsőjobboldali, hindu-nacionalista miniszterelnöke szeptemberben új mezőgazdasági törvényeket vezetett be, amelyek liberalizálják a mezőgazdasági piacot és elveszik a gazdáktól a ‘minimális támogatási árat’, ami alapján eddig fix áron adhattak el terményt a régiós kormányoknak.

Az indiai gazdák hónapok óta tiltakoznak az új törvények ellen, hol földjeik felégetésével, hol a Vörös Erődbe való betörésével az ország nemzeti ünnepén. Ma, február 6-án, helyi idő szerint dél és három óra között országszerte útlezárásokkal tiltakoztak.

A szolidaritástüntetések résztvevőit több városban letartóztatták a rendőrök, paramilitáris alakulatok is kivonultak a tiltakozás helyszíneire. Delhiben több metróbejáratot lezártak. A tüntetés három központjában – Szingu, Gazipur és Tikri – a kormány éjfélig felfüggesztette az internetet. Egy Gazipurnál tüntető szakszervezeti vezető, Rakeis Tikait bejelentette, hogy október 2-ig készek tüntetni Gazipurnál.

A mai tiltakozás központjaiban már több mint két hónapja tiltakoznak gazdák. Ezek a tiltakozások Delhi határainál helyezkednek el, a blokkolásuk pedig jelentős anyagi károkat jelent a központi kormány számára.

Korábban a tüntetőket támogatásáról biztosította Greta Thünberg. Erre válaszul jobboldali ellentüntetők Greta Thünberget ábrázoló képeket égettek el, Delhi rendőrsége pedig nyomozást indított ellene, amiért megosztott egy indiaiak által készített dokumentumot arról, hogy hogyan lehet fenntartani a tiltakozásokat.

 

Rihanna énekesnő szintén kiállt a gazdák mellett a Twitteren, amire válaszul egy Modi-párti bollywoodi színésznő „terroristáknak” nevezte a gazdákat.

A kormány mindeközben azzal vádolja a tüntetőket, hogy „nemzetellenesek” és valójában szeparatisták. Ez a retorika viszont aligha fog működni a Modi-kormány számára, mert amint arra indiai véleményformálók rendre felhívják a figyelmet, a földművelés részét képezi India büszkeségének, mivel az indiai mezőgazdaság hosszú múltra tekint vissza és India gazdaságának máig jelentős részét a mezőgazdaság teszi ki.

A tüntetések a Pakisztánba is átlogó Pandzsáb-régióban a legerősebbek, amelynek indiai részén a többségi vallás szik. A mostani tüntetők között viszont látni muszlimokat is, akik  legtöbbször ételt visznek a gazdáknak, de arra is van példa, hogy muszlim orvosok ellátnak sebesülteket. A többségükben szik vallású gazdák hálájuk jeléül imádkoznak a muszlimokért. Ezek nagyjelentőségű események egy olyan országban, ahol a kormány négymillió muszlimtól vonta meg az állampolgárságot.

Címlapkép: Ted Eytan