Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Joe Biden válsághelyzetet hirdetett Texasban a fagy okozta fertőző víz és áramkimaradások miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Texas államát február elseje óta sújtják régen nem látott fagyok. A hideg hatására az állam több részén megfagytak a vízvezetékek és a szokatlanul magas áram használat miatt „gördülő” áramszünetek vannak állam-szerte. Joe Biden amerikai elnök ezért „jelentős katasztrófa” állapotot hirdetett az Egyesült Államok egyik legdélebbi államában.

Texasban 10 nappal ezelőtt régen nem látott fagyok kezdődtek, az állam több városában rekordokat döntögettek a mínuszok. Az időjárás olyannyira szokatlan az államban, hogy a legtöbb háztartás nincs is felkészülve egy ilyen hideg kezelésére. Így sokan kapcsolták be egyszerre az elektromos fűtési rendszereket, ami

szinte azonnal energia ellátási válsághoz vezetett.

Ugyanis Texasnak az Egyesült Államok többi részétől független az elektromos hálózata. Amíg a kontinentális USA többi része a keleti, illetve a nyugati hálózathoz tartozik, addig Texas 90%-a egy ERCOT nevű magán hálozathoz tartozik.

A külön utasságnak azonban nagy ára van. Mert ugyan békeidőben a leválasztott hálózat lehetővé teszi a leterheltség és a használat finom hangolását, addig, például ilyen fagyok idején az állam nem tud a szomszédaira támaszkodni segítségért.

Ezért a fagyok beállta után sávos áramszüneti rendszert vezettek be, azaz az állam egyes részein ideiglenesen kikapcsolják az áramot, hogy máshova jutni tudjon.

Azonban ezzel együtt is több helyen elfagytak a vízvezetékek, amiknek köszönhetően az állami vízellátás több helyen akadozni kezdett, illetve a víznyomás olyan alacsony szintre süllyedt, hogy a texasi kormányzóság egyes negyedek lakóit felszólította az ivóvíz felforralásra. Ugyanis az alacsony víznyomás mellett megnövekedett a káros baktériumok túlszaporodásának esélye.

Ezek a problémák azonban nem érintenek minden körzetet egyformán. A szegényebb, elsősorban feketék és latinok által lakott negyedekben, az amúgy is rosszabb körülmények között lévő közszolgáltatási hálózatok méginkább kitettek az időjárás viszontagságainak.

Az elnök engedélye után mostantól több forrást nyújthat a Szövetségi Veszélyhelyzet Kezelő Ügynökség a térségben kialakult különleges helyzet kezelésére.

(truthout, CNN, TheNewYorkTimes , NBCNews)